Kořeny Dne stromů

Nápad na uspořádání soutěže o nejpoutavější strom vznikl v Brně v roce 2000. Ve stejném roce se rodí i český Den stromů. Anketa navazuje na aktivity prvorepublikových okrašlovacích spolků a historicky první titul si odnáší nejstarší brněnský strom: Bystrcká lípa.

Právě v roce 2000 Nadace Partnerství otevřela grantový a osvětový program Strom života s cílem podporovat komunitní sázení stromů. O dva roky později jsme právě na Den stromů už vyhlašovali prvního celorepublikového vítěze Stromu roku. Jednalo se o reakci na nekoordinované kácení stromů v Brně, které bohužel vidíme i dnes,komentuje Michal Veselý, tehdejší koordinátor programu.

Letokruhy ankety

Prvním stromem, který překročil stín moravské metropole, se tehdy stal Popovský jasan: památný strom ze zaniklé vsi Popov poblíž Jáchymova. Dílem náhody, a možná i osudu, vysídlenou německou ves Popov letos reprezentuje další výjimečný exemplář: Dolní popovská lípa.

Je také možné, že se celonárodní titul letos vrátí pomyslným (leto)kruhem do Brna. želízkem v ohni pro moravskou metropoli je tento rok mladinký Smrk ztepilý na ulici Ramešova. A ještě jeden příklad opakující se historie: do finále 2021 se znovu probojovala také Lukasova neboli Zpívající lípa. Ta v úplně prvním republikovém klání vybojovala bramborovou medaili, po 20 letech se vrací a brousí si zuby na zlato.

Od irských skal po ruské stepi

Popularita ankety rostla takovým tempem, že v roce 2010 opustila tuzemské kulisy. Pětice středoevropských států tehdy poprvé pořádá své klání o Strom roku. Vítězové národních klání následně navzájem soutěží v mezinárodním kole. Z pětky národních vítězů vychází jako celoevropský suverén rumunská Lípa v Leliceni.

Do hledání Evropského stromu roku se od té doby zapojily miliony lidí od Irska až po Ruskou federaci. V dalších letech se postupně k nápadu přidávají i pořadatelé z kanadského Quebecu, australské Victorie nebo státy Asie.

Když staré stromy pomáhají mladým

V České republice ale zůstává Strom roku neochvějnou stálicí. Za dvě dekády fungování lidé do ankety přihlásili 1 531 stromů a do jejich podpory se zapojilo 728 843 hlasujících. Ve zpoplatněném hlasování se podařilo od drobných dárců vybrat téměř 2,8 milionu korun.

Výtěžek z hlasování Nadace Partnerství posílá ve formě grantu zpět ke komunitám okolo finálových stromů a Stromů hrdinů. Mohou jej využít na ošetření stromů nebo nové výsadby. Hlasovat pro letošní favority můžete ještě do půlnoci 12. října.

V Machově plánují na počest loňské vítězné Jabloně u Lidmanů sázet ovocnou alej, v Českých Budějovicích zase školáci spolu s místními vysadí nové lipové korzo okolo Dobrovodského potoka. V Brně pomocí výtěžku z hlasování chtějí zachránit místní Strom hrdinu: jasan úzkolistý na Moravském náměstí. Každý hlas pro Strom roku tak pomáhá aktivním lidem pečovat o své okolí, což je hlavní myšlenkou naší ankety již dvě dekády,zdůrazňuje koordinátorka Stromu roku Silvie Zeinerová Sanža z Nadace Partnerství.