Tucet velikánů z 9 krajů

O vítězi rozhoduje hlavně schopnost ambasadorů stromů přesvědčit své okolí. V rámci letošního ročníku budou moci lidé podpořit stromy přes online darem nebo pomocí DMSky. Díky tomu se staré a památné stromy v anketě stanou symbolicky kmotry a kmotrami stromů nových. Vybrané peníze totiž Nadace Partnerství napřesrok rozdělí na výsadbové granty pod hlavičkou iniciativy Sázíme budoucnost.přibližuje letošní novinky koordinátorka ankety Silvie Zeinerová Sanža.

Výstava objede Česko

Během dvanácti týdnů, kdy letní a podzimní hlasování poběží, navíc Česko objede putovní výstava finalistů s fotkami Marka Olbrzymka, jehož snímky Chudobínské borovice na jaře doslova obletěly starý kontinent.

Výstavu můžete navštívit ve všech zapojených městech a obcích, pro aktuální štaci sledujte Facebook Stromu roku. Začínáme již 25. července v Galerii U Radnice v Žatci doporučuje Silvie Zeinerová Sanža.

Poslední týden hlasování bude již tradičně tajný, úderem půlnoci 11. října se pak možnost podpořit letošní finalisty uzavře. Výsledky mohou lidé oslavit 20. října v brněnské hvězdárně na Den stromů, který pomyslně odstartuje také hlavní sázecí sezónu. Od té si organizátoři slibují nejméně milion nových stromů mimo les, které posunou počitadlo Sázíme budoucnost a Českou republiku zase o kousek blíže zdravé krajině a odolnějším městům.