Nádherný solitér

Vylosovala si soutěžní číslo 1. Vedla průběžné pořadí a prvenství si udržela až do samotného konce tříměsíčního klání. Vytrvalost je jí totiž vlastní. Hrušeň hnilička rostoucí mezi obcemi Drásov a Dlouhá Lhota u Příbrami stojí v těsné blízkosti uranové šachty, která byla otevřena koncem padesátých let dvacátého století. Vytěžená radioaktivní hlušina se vyvážela na haldu nedaleko stromu. Její okraj se zastavil až v roce 1964 pouhých pětadvacet metrů od letošní vítězky.

Je neskutečné, že v těžkých podmínkách během těžby v uranových dolech strom vůbec přežil. A ještě v takové kondici, jedná se o ovocný strom s ohromujícím obvodem kmenu 390 centimetrů a věkem okolo 300 let. Neumím si představit názornější naplnění motta naší ankety, kdy hledáme a oceňujeme stromy s nejsilnějšími příběhy.Silvie Sanža, koordinátorka ankety

Život jí dává síla přírodního ducha a podpora lidí v okolí. Přihlásili ji manželé Kopáčkovi, pro které je i jakýmsi symbolem jejich lásky. Hrušeň hniličku nominovali společně v období, kdy oslavili 30 let společného manželství.

Soutěž Strom roku pro nás znamenala velkou zkušenost, setkání s úžasnými lidmi, které jsme poznali díky společnému zájmu o stromy a přírodu. Vytvořili jsme tým lidí na podporu hrušky a společnými silami ji dostali do povědomí lidí, což byl pro nás cíl. Máme velkou radost, když hrušku lidé jezdí obdivovat do naší krásné obce Drásov. Nadace Partnerství dělá skvělou práci a anketa Strom roku nám ukázala, že i v dnešní těžké době má smysl bojovat za přírodu, ale teď už víme, že to není jednoduchéManželé Kopáčkovi

Celou letošní soutěž doprovázela populárně naučná video kampaň v hlavní roli s Vladimírem Kořenem, kterou zhlédly miliony diváků v režii generálního partnera soutěže Ondrášovky.

Naším společným cílem s Nadací Partnerství je získat větší pozornost veřejnosti ke stromům a hovořit také o jejich roli v přírodě. Neměli bychom je brát jako samozřejmost, ale všímat si jich kolem nás, pečovat o ně a chránit je.Kateřina Ceralová z Ondrášovky

Nyní si hruška bude moci dopřát zaslouženou ozdravnou kůru. Jako výhra v soutěži ji totiž čeká arboristické ošetření od dlouholetého partnera firmy PROSTROM Bohemia. Odborný zásah jí pak přijde vhod během únorového hlasování o Evropský strom roku, kde bude zastupovat Českou republiku v konkurenci nejméně 14 dalších států.