Foto: Marek Olbrzymek

Že každý strom je vítězem, dokládá vzrostlý jilm u gymnázia. Spolek Zelený Vyškov jej nechal ošetřit díky grantu Nadace Partnerství, o nějž mohou každý rok požádat finalisté ankety a také nositelé titulu Strom hrdina. Jilm se tak po odstranění přetížených větví znovu může nadechnout.

„V městské zeleni se moc takových krásných velkých jilmů nevyskytuje,“ komentuje Blanka Mikulková ze spolku, zatímco s kolegyní Lucií sleduje arboristu, jak šplhá vysoko ve větvích. „Anketa nám přinesla propagaci jednoho stromu ve Vyškově. Může se zdát, že to je málo, ale je to opravdu hodně. Lidé si najednou mnohem víc všímají zeleně kolem nás."

To vzápětí dokládají kolemjdoucí, kteří se u jilmu zastavují a pobouřeně zjišťují, zda se strom bude kácet celý. Přes hrčení motorové pily je Lucie Taušová ze spolku uklidňuje, že ořez naopak stromu uleví od přetížených větví. A rovnou zmiňuje novinku – jilm by rádi zaregistrovali jako památný strom.

„S podporou Nadace Partnerství jsme vysázeli ovocnou alej Cesta z města kousek odtud a průběžně se o ni staráme,“ sčítá Taušová další úspěšné projekty. „U zámecké zahrady jsme založili Motýlí louku s luční směsí a letničkami, vede tudy cestička s informačními cedulemi, budeme doplňovat krmítka, pítka a herní prvky.“

Zájem veřejnosti o zeleň se podle ní různí akci od akce. „Vyškov je velké město, kde tolik nefunguje komunitní soužití jako na menší obci.“ Její slova přehlušuje pád odřezaných větví. Hromada se postupně zvětšuje, do koruny jilmu míří další pila. Strom jako by se pod paprsky ranního slunce napřimoval.

„Zelený Vyškov kdysi vznikl proto, že parta lidí měla pocit, že ve městě se neadekvátně kácí – i stromy, které by stačilo ošetřit. Po malých krůčcích se nám situaci daří zlepšovat. Vstřícnost města k podobným aktivitám je větší, než bývala dříve,“ chválí Blanka Mikulková.

Co by členky spolku doporučily těm, kteří váhají, zda se do Stromu roku či veřejného dění zapojit? „Nejdřív musíte sehnat pár cvoků, kteří to budou dělat. Pokud kolem sebe nemáte lidi ochotné se stromu věnovat, tak to nemá smysl. Ale není jich potřeba mnoho. Výkonné ruce potřebujete čtyři a zbytek už vám přijde pomoct. Důležité je taky rozhlédnout se – výjimečných stromů kolem sebe najdeme hodně, stačí se jen pořádně dívat.“

Tak neváhejte a nominujte svůj oblíbený strom do každoroční ankety. „Stojí to za to. Díky Stromu roku si lidé můžou splnit i další sny – nejde jen o to zvítězit, mít nejkrásnější a největší strom, ale o komunitu okolo, která o něj pečuje a vytváří další projekty, jako se to děje tady ve Vyškově. Se stromem žijeme svoje příběhy,“ uzavírá Silvie Zeinerová Sanža z Nadace Partnerství.