Od roku 2002 se v anketě objevilo už 1608 stromů a vybralo přes 3 miliony korun. „Výtěžek putuje zpět ke komunitám okolo finálových stromů a Stromů hrdinů, které jej mohou použít na nové výsadby nebo ošetření stromů, jako tomu bylo třeba v případě stoletého jilmu ve Vyškově,“ popisuje koordinátorka Stromu roku Silvie Zeinerová Sanža.

Hlasování začíná v pondělí 20. června a končí 11. září. Poslední týden hlasování bude již tradičně tajný. Vítěze vyhlásíme 21. září 2022 na brněnské Hvězdárně a planetáriu. Zajímavostí letošního ročníku je nezvykle vysoká účast hrušní – do finálového klání se zapojí hned tři. Jedna přežila i dobu uranové těžby, další střeží střepiny a pazourky z doby kamenné, třetí je spojená s Biblí kralickou.

Sousedská hruška | Foto: Bořivoj Hájek
Lidé od nepaměti milují příběhy. A příběhy stromů, které jsou nominované do ankety Strom roku, jsou většinou skutečně strhující. Proto jsme společně s Nadací Partnerství a produkcí Film Team natočili krátké spoty, které historii jednotlivých stromů představují. A ten výsledek stojí za to. Přesvědčte se o tom sami na Youtube,vybízí Kateřina Ceralová, senior brand manager Ondrášovky.

Bartákova třešeň | Foto: Bořivoj Hájek

Stromy mohou získat i čestný titul Strom hrdina. „Chceme upozorňovat nejen na staré a významné stromy, ale přilákat zájem také o ty, které přežívají v nepříznivých podmínkách, ohrožuje je pokácení, vandalismus nebo jiná nežádoucí lidská činnost. Proto vedle finálových příběhů naše porota vybírá a uděluje čestný titul Strom hrdina. V loňském ročníku jsme jich ocenili pět,” dodává Silvie Zeinerová Sanža z Nadace Partnerství.