„Na začátku hlasování v anketě Strom roku 2021 se mladé návštěvnice u lípy ptaly, co z toho ten strom bude mít, když pošlou dárcovskou DMS zprávu, jestli jakoby pojede do lázní,"
vzpomínala majitelka lípy Veronika Dvořáčková. Lípa se nyní ozdravné kúry skutečně dočkala  – odborné ošetření a kontrola zdravotního stavu stromu je hlavní výhrou ankety. Do koruny mohutné lípy tak vyrazil stromolezec.

„Jsme velmi rádi, že můžeme být součástí projektu, který motivuje širokou veřejnost k zájmu o cenné a zajímavé stromy. Zároveň tak můžeme přispět k tomu, aby tyto krásné stromy po ošetření těšily a obohacovaly okolí ještě mnoho let,“ popsal stromolezec Zdeněk Kovářík z firmy PROSTROM Bohemia, která je již 12 let partnerem ankety a hlavní cenu vítězi věnuje. Lípu opečoval spolu s arboristou Martinem Němcem, který se o strom stará již od roku 1986.

Ošetření lípy zároveň posloužilo jako malá společenská událost. Na návštěvníky čekal ledový lipový čaj usušený z květů Zpívající lípy a výstava děl dětí i dospělých ze soutěže „Lípa mýma očima“.

Ošetření lípy se zúčastnil i pan Milan Peňáz, který v roce 2019 do ankety nominoval Chudobínskou borovici. Královna zatopeného údolí, jak se borovici přezdívá, se stala historicky první českou vítězkou evropského kola ankety.

Loňská vítězka Stromu roku není jediná, kdo bezplatné ošetření získal. „Hlasováním lidé přispívají do sbírky, z níž si mohou i ostatní finalisté ankety a Stromy hrdinové požádat o prostředky na ošetření přihlášených stromů nebo o příspěvek na nové výsadby v okolí. Peníze tak putují zpět ke komunitám a přírodě. Během 20 let ankety se vybralo již přes 3 miliony korun. Strom roku není jen o soutěžení, ale hlavně o ochraně českého přírodního dědictví a sázení budoucnosti toho příštího,“ uzavřela koordinátorka ankety Strom roku Silvie Zeinerová Sanža.