Vinařská turistika

Vinařství na jižní Moravě je neodmyslitelnou součástí místního folkloru a historického dědictví. Proto podporujeme rozvoj vinařské turistiky.

#vinarskaturistika
Chci objevovat moravské vinaře

Proč jsem se vydali za vínem

Podporujeme myšlenku šetrné turistiky podporující zachování kulturního dědictví regionu. A vzhledem k tomu, že sídlíme v Brně, máme blízko k jižní Moravě a vínu. Proto se věnujeme rozvoji vinařské turistiky.

Jak to všechno začalo

Prvním projektem vinařské turistiky, za kterým stojí Nadace Partnerství, jsou Moravské vinařské stezky. První myšlenky a vize vinařské turistiky se objevily v roce 1996, od tři roky později začaly vznikat plány stezek, jejich mapy a od roku 2000 jsme začali s vyznačováním cyklotras v terénu. Během 20 let své existence se Moravské vinařské stezky staly jedním z nejoblíbenějších cykloturistických produktů.

Od roku 2009 putujeme po celé jižní Moravě s Festivalem otevřených sklepů. Ten dvakrát ročně představuje během jednoho víkendu vinaře a jejich vína v několika sousedních obcích zároveň. Z festivalu se postupně stala jedna z vrcholných akcí jižní Moravy, na kterou jezdí pravidelně dva ticíce návštěvníků z celé České republiky.

Na úspěch festivalu jsme v roce 2012 navázali jeho uspořádáním i v Brně: vznikl tak festival Víno z blízka, seriál letních degustací, který Brňanům představuje moravské vinaře.

Chci poznat krásy Moravy

Víte to? Na jižní Moravě jsme vytvořili 1 200 km dlouhou síť vinařských stezek.

Kdo se o projekt stará

Juraj Flamik