NEW GREEN DEAL

Česká rada pro šetrné budovy sepsala své požadavky do deklarace, kterou chce předat premiérovi. Z jednotlivých opatření jsou to například snížení DPH, využití udržitelných materiálů nebo lepší vodní management.

Výzvu podepsala více než 80 firem a organizací, včetně Nadace Partnerství.

Bilion na zelené investice

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce v průběhu příštích deseti let přijde do České republiky téměř jeden bilion korun z modernizačních fondů. Na úspory energie, vody a další věcí je určena jejich velká část.

Sám ministr průmyslu Havlíček pak přiznává, že bez investic v řádu stovek miliard korun do výstavby a rekonstrukce budov a zvýšení jejich energetické účinnosti nemáme šanci na klimatické cíle EU dosáhnout.

Dopady COVID-19 jsou závažné, avšak dopady změny klimatu mohou být ještě horší.

Jsme přesvědčeni, že investice do šetrných budov jsou stále jedním z nejlepších nástrojů, jak oba problémy zmenšit,zdůraznil předseda České rady pro šetrné budovy Karel Fronk.

Nadace Partnerství jde sama již několik let této výzvě vstříc. Její vzdělávací a kancelářský komplex Otevřená zahrada je jedním z prvních uhlíkově neutrálních areálů v Česku. Pasivní dům využívá k topení a chlazení zemní vrty a tepelná čerpadla, stabilizaci teplot pomáhá ukázková zelená střecha. V areálu je zachycována a využívána dešťová voda pro závlahu rostlin, herní prvky v zahradě nebo splachování WC.