Juraj Flamik

gsm: (+420) 606 763 117
e-mail: juraj.flamik@nap.cz

Daniel Mourek
koordinátor Labské stezky, EuroVelo a mezinárodních projektů, viceprezident Evropské cyklistické federace
tel.: (+420) 736 747 361
e-mail: daniel.mourek@nap.cz

Petr Kazda
koordinátor certifikace Cyklisté vítáni
tel.: (+420) 515 903 118
e-mail: petr.kazda@nap.cz

Věra Miňovská
koordinátorka certifikace Cyklisté vítáni, Čechy
tel.: (+420) 775 898 248
e-mail: vera.minovska@nap.cz

Dominika Bäuchelová
koordinátorka certifikace Cyklisté vítáni, Morava
tel.: (+420) 603 714 331
e-mail: dominika.bauchelova@nap.cz

Luboš Kala
koordinátor monitoringu pěších a cyklistů, pronájem a prodej sčítačů Eco-counter
tel.: (+420) 777 184 172
e-mail: lubos.kala@nap.cz

Ondřej Nejedlý
monitoring pěších a cyklistů
tel.: (+420) 732520968
e-mail: ondrej.nejedly@nap.cz

Martin Fiala
koordinátor Moravských vinařských stezek
tel.: (+420) 515 903 121
gsm: (+420) 775 856 979
e-mail: martin.fiala@nap.cz

Tomáš Šácha
manažer Festivalu otevřených sklepů
tel.: (+420) 515 903 121
e-mail: tomas.sacha@nap.cz

Kamila Vlčková
PR a komunikace
tel.: (+420) 515 903 121
gsm: (+420) 774 347 806
e-mail: kamila.vlckova@nap.cz

Cyklojízda podél Stezky železné opony představí nově proznačené úseky

Výročí 25 let od pádu železné opony je hlavním tématem třídenní mezinárodní cyklojízdy podél EuroVelo 13, která startuje tuto neděli ve Děvínské Nové Vsi.
Cyklojízdu pořádá naše nadace a jejím vrcholem je slavnostní otevření nově proznačeného úseku, který za účasti představitelů Jihomoravského kraje a rakouských partnerů proběhne v centru Laa an der Thaya. EuroVelo 13 / Stezka želené opony je první ze čtyř mezinárodních tras EuroVelo procházejících územím České republiky, která je kompletně proznačena a vybavena v celé své kompletní délce 866 km mezi jihomoravskou Břeclaví a západočeskou Aší.

Oficiální peloton bude sestaven symbolicky z 25 českých, rakouských i německých cyklistů, mezi kterými nebude chybět ani Michael Cramer, europoslanec a duchovní otec Stezky železné opony. Peloton pojede podél řeky Moravy ke trojmezí České republiky, Slovenské republiky a Rakouska a poté střídavě  po českém i rakouském území přes Valtice, Mikulov, Laa, Retz, Znojmo a Drosendorf až do jihočeských Slavonic. Během tří dnů ujede peloton celkem 250 kilometrů a během cesty navštívíme například Cyklomost svobody u Děvínské Nové Vsi, valtickou Bylinkovou zahradu Tiree Chmelar nebo Muzeum železné opony, ve kterém se seznámíme i s projektem Paměť národa sdružení Post Bellum.

Díky evropským přeshraničním projektům byla celá trasa podél českých hranic nejen kompletně proznačena, ale byly zde instalovány i informační panely a odpočívky připomínající protitankové zátarasy. Vydána byla i sada vícejazyčných informačních materiálů.

Cílem propagační cyklojízdy jsou Slavonice, kde příští středu startuje 8. panevropská konference Evropského zeleného pásu, územím zakonzervované přírody bývalé železné opony. Třídenní akce se zúčastní čeští i zahraniční odborníci i politici a bude slavnostně zahájena podpisem Memoranda o spolupráci mezi dvěma evropskými iniciativami – Evropským zeleným pásem a Evropskou cyklistickou federací. Konference přivítá ve slavonickém Centre for the Future stovku odborníků a politiků, účast přislíbil náměstek  ministra životního prostředí ČR Vladimír Dolejský, Viktoria Haslerová z rakouského ministerstva životního prostředí, generální ředitel generální ředitel DG ENVI Evropské komise Karl Friedrich Falkenberg nebo berlínský europoslanec Michael Cramer.