Zuzana Šeptunová
koordinátorka projektů zaměřených na stromy a vodu
tel.: (+420) 515 903 127, gsm: (+420) 775 856 985
zuzana.septunova@nap.cz

Dita Tesařová
projektová manažerka projektu LIFE TreeCheck
gsm.: (+420) 605 350 265
dita.tesarova@nap.cz

Michal Šindelář
koordinátor projektu Change the Power – (Em)Power to Change
gsml: (+420) 733 286 101
michal.sindelar@nap.cz

Víte, jak na klimatickou změnu? Inspirujte ostatní svým projektem v soutěži Adapterra Awards

Ještě do 22. března mohou obce, firmy nebo veřejné instituce i jednotlivci přihlašovat inspirativní adaptační projekty do soutěže Adapterra Awards.
Iniciativa Nadace Partnerství hledá a oceňuje ta nejlepší opatření, která pomáhají zmírňovat negativní dopady klimatických změn. Přihlášky ve čtyřech soutěžních kategoriích Volná krajina, Zastavěná území, Pracovní prostředí a Náš domov sbírá portál adaptaceroku.cz. Pětadvacet nejlepších z nich pak postupuje do veřejného letního online hlasování.

„Chceme kolem sebe úrodnou a vlahou půdu, nikoliv vyprahlou step. Potřebujeme, aby byl život ve městech příjemný za letních veder, stejně jako silných mrazů. Hledáme nová a neotřelá technologická řešení, která umějí pracovat s vícenásobným využitím vody a obnovitelnými zdroji. A zajímají nás i individuální řešení v domácnostech, jako jsou zelené střechy, promyšlené přírodní zahrady, domácí kořenové čistírny nebo projekty na využití dešťovky a tzv. šedé vody,“ představuje škálu možných inovací koordinátorka soutěže Ivana Bruchterová.

Jak přihlásit návrh do soutěže?

• Do 22. března pomocí online portálu na www.adaptaceroku.cz
  • Čtyři soutěžní kategorie otevřené obcím, firmám, školám, státním institucím i jednotlivcům.
  • 25 projektů odborná porota pošle do online veřejného hlasování.
  • Vyhlášení vítězů 4. listopadu v rámci adaptační konference.

Jedním z takových inspirativních příkladů, který se utká o cenu za nejlepší adaptaci, je i projekt nové výrobní haly LIKO-Vo. Unikátní komplex průmyslových budov opláštěný zelenými fasádami a zelenou střechou vyrostl ve Slavkově u Brna a má ambici být výraznou inspirací pro další stavaře. Živá hala vyrostla vedle jiného prototypu komerční zelené budovy a má být spuštěna v květnu 2019.

Foto: LIKO-S

„Aby se povedlo zastavit nárůst radikálních dopadů změn klimatu, musíme jednat bez prodlení. Projekty LIKO-Noe a LIKO-Vo jsou budovy, které využívají vodu k ochlazení svého okolí, vytvářejí zelené oázy uprostřed stavební pouště a zasévají opět déšť do krajiny,“ líčí svou přihlášku ekologický vizionář a předseda představenstva firmy Libor Musil.

Vedle firemních projektů se do soutěže plánují zapojit také radnice. Jedním z inovativních městských projektů je i Park pod Plachtami v brněnské čtvrti Nový Lískovec. Zelený prostor, který oživil šedivé sídliště, se rozkládá na rozloze 32 tisíc metrů čtverečních.

Foto: Nový Lískovec

„Park Pod Plachtami vznikl na zanedbaných plochách po výstavbě sídliště. Ústředním prvkem parku je jezírko, které je plněno dešťovou vodou ze střech okolních paneláků. Funguje již 7 let a každoročně zadrží přes 800 metrů krychlových dešťové vody, která by jinak odtekla přímo do dešťové kanalizace. Většina vody se v místě vypaří, takže jezírko zlepšuje klima v parku a ochlazuje vzduch,“ pochvaluje si dopady projektu starostka Nového Lískovce Jana Drápalová.