Inspirace z prvního ročníku Climate Heroes

VEDU Clothing
Verča Dušková založila značku VEDU Clothing a na svém instagramovém účtu sdílí cestu svojí tvorby. Šije, přešívá, upcycluje a ukazuje alternativy k fash fashion. V projektu Climate Heroes při své ekovýzvě každý den v průběhu jednoho měsíce natáčela krátká videa z probírky šatníku, sdílela příběhy věcí, ekologický bilanc a sdílela své úvahy nad tím, co opravdu potřebuje a využije a co pošle dál. Výzvu zakončila na Giving Tuesday, kdy darovala oblečení, které už nepoužívá, charitě. Ve své tvorbě pokračuje dál, plánuje studovat design a začít natáčet tutoriály na You Tube. Byla oceněna mezinárodní porotou projektu jako jeden ze 3 nejlepších mládežnických projektů roku.

Instalace veřejných ledniček
Srbská skupina Climate Heroes umístila do centra Bělehradu první komunitní ledničku v zemi. Slouží na výměnu stále čerstvých potravin, které ale již místní nedokáží spotřebovat. Projekt má předcházet vzniku odpadu, plýtvání jídlem a potravinami, které mohou být sdíleny v rámci komunity nebo využity lidmi v nouzi.

(zdroj: linkedin.com WWF Adria)

Instalace školního FREESHOPU / výměníku na oblečení a doplňky
Vendy se rozhodla vrámci své ekovýzvy zaměřit na problematiku fast fashion a udržitelného spotřebitelského chování v reakci na konzumní společnost. Na své škole vytvořila prostor, kde mohou studenti odkládat oblečení a doplňky a zároveň zde mohou najít nové poklady a dát tak věcem novou šanci. Vendy svůj projekt po škole propagovala prostřednictvím školního rozhlasu, senátu a na nástěnky umístila plakáty. V budoucnosti plánuje projekt rozšířit a organizovat větší swapovací akce, udělat freeshopu účet na Instagramu a pořádat kolem toho drobné osvětové akce. “Myslím, že to může lidi zároveň sblížit, když třeba pak uvidím na někom něco, co jsem dřív nosila.”

(zdroj: udržitelný palacký blog)

Romanians pedal!
Rumunská skupina Climate Heroes reagovala na problematiku zelené mobility, jejím cílem bylo zpřístupnění cyklodopravy ve městě. Uspořádali několik diskuzí s místními politiky a osvětovou cyklojízdu pro veřejnost ve městě Sibiu, čímž získali pozornost místních novin. Členové skupiny chtějí v budoucnu rozšířit svoji iniciativu do více rumunských měst včetně Bukureště a společně více spolupracovat na politice městské mobility a cyklodopravy s místními starosty.
(zdroj)

Indigos
Tato iniciativa reaguje na problematiku deforestace v Amazonii a potlačování lidských práv domorodých lidí. Kromě autorských grafik na sociálních sítích pod názvem Indigos.zone, také složili a nahráli píseň KOBE KOBE (srdce bušící pro Amazonii), jako vyjádření podpory původním obyvatelům Amazonie, kteří zažívají útlak a vyhošťování z jejich domovských pralesů. Spolu s písní vypustili call for covers v různých rodných jazycích, aby se osvěta ohledně této problematiky dostala do všech koutů světa. Od září 2021 vznikla verze v angličtině a brzy bude publikovaná španělská. Píseň se dostala i přímo k domorodým obyvatelům, takže se můžeme těšit i na verzi přímo od nich. Na podporu dalšího rozvoje iniciativy dostali od Nadace Partnerství finanční grant.

e.Den
Tři Climate Heroes z Opavy vytvořily v rámci své ekovýzvy instagramový účet, kde informují své odběratele o pro-environmentálním spotřebitelském chování a sdílejí své tipy, triky či DIY návody, jak udělat svůj běžný život udržitelnější.

I ty vezmi vzdělávání do svých rukou a zjisti, co můžeš pro planetu udělat už teď! Přihlašování do letošního programu je otevřeno do 28. 2. 2022.

''This project is part of the European Climate Initiative (EUKI). EUKI is a project financing instrument by the German Federal Ministry for the Environment, Nature Conservation and Nuclear Safety (BMU). The EUKI competition for project ideas is implemented by the Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. It is the overarching goal of the EUKI to foster climate cooperation within the European Union (EU) in order to mitigate greenhouse gas emissions.'