Dobrá zpráva: Děti na Přerovsku pomáhají své obci

Děti na Přerovsku pomáhají své obci
Lobodice (14. června 2013) – Děti, učitelé i rodiče z malotřídky Základní a mateřské školy v Lobodicích na Přerovsku vytvořili ve své obci permakulturní zahradu s jezírkem. Spolupracovali při tom také s místními obyvateli. Zahrada využije zkušeností starých zahradníků i sadařů a místním – hlavně dětem - nabídne místo k odpočinku i skvělému pozorování nejrůznějších živočišných a rostlinných druhů. Finanční podporu obdržela lobodická škola od Nadace Partnerství v programu Škola pro udržitelný život.

Starou budovu školy, která tradičně slouží jako centrum obce, nyní nově zkrášluje malá zahrada s ovocnými stromy, domečky pro hmyz, bylinkovým záhonem a jezírkem. „Děti tady mají příležitost naučit se udržitelným způsobem pečovat o zahradu a celý prostor. Věříme, že své zkušenosti pak budou dál předávat ve svých rodinách,“ uvádí Michal Veselý z Nadace Partnerství.

Učitelům pomohla v projektu na obnovu zahrady metodika Školy pro udržitelný život. Už při samotném plánování tak nechyběli žáci a částečně i děti z mateřské školky. Rodiče se sešli na dvou schůzkách nazvaných Čaj o páté. Škola oslovila ke spolupráci také další místní obyvatele.

Finanční podporu podobných školních projektů umožňuje dlouhodobý partner programu Škola pro udržitelný život - společnost Toyota Moroz Czech, spol. s r.o.

Kontakt:
Jana Ježková, ZŠ a MŠ Lobodice, 774 460 604, zslobodice@centrum.cz