Kontakty PR

Anna Petříková

Údolní 33 | Brno | 602 00
anna.petrikova@nap.cz

Šetrná turistika, Moravské vinařské stezky a vinařské akce
Kamila Vlčková

Údolní 33 | Brno | 602 00
tel: 515 903 121 | mobil: 774 347 806
kamila.vlckova@nap.cz

TZ: Díky běžcům přibyla do krajiny nová ovocná „občerstvovací“ místa

Již po dvanácté se díky projektu Běžte pro stromy s Nadací Partnerství podařilo vysadit stovky nových stromů. Přečtěte si více v naší tiskové zprávě.
Brno (14. listopadu 2016) – Celkem 758 českých i zahraničních amatérských běžců závodů RunCzech letos přispělo částkou 120 050 Kč na výsadbu více než dvou stovek nových stromů. Na šesti místech republiky s pomocí dobrovolníků přibyly jabloně, třešně, hrušně, višně, slivoně, ořešáky, jedlé jeřáby a další ovocné stromy, které kromě kyslíku, stínu a vzdušné vlhkosti poskytnou lidem také své chutné plody k občerstvení. Podpořit výsadbu stromů mohou běžci i v následující sezoně, a to v průběhu registrace na jednotlivé závody RunCzech, která právě probíhá na www.runczech.com.

Charitativní projekt Běžte pro stromy s Nadací Partnerstvífunguje již dvanáctým rokem. V rámci online registrace na jednotlivé závody v Praze mohou běžci přispět 250 korun na výsadbu stromů. U regionálních běhů v Českých Budějovicích, Olomouci, Karlových Varech a Ústí nad Labem částka pro stromy činí 100 korun. Společnost RunCzech pak nashromážděné peníze předává Nadaci Partnerství, která je přerozděluje mezi výsadby stromů v místech, kde je obyvatelé chtějí a kde jsou potřeba.

„Běh generuje pozitivní emoce a přímo vybízí k jejich sdílení, třeba poskytnutím pomoci druhým nebo ke zlepšení prostředí okolo nás,“ říká Václav Skřivánek, ředitel RunCzech běžecké ligy, a dodává: „Nadace Partnerství patří mezi tradiční neziskové organizace, se kterými spolupracujeme, a jsme rádi, že naše spojení má reálný dopad na rozvoj přírody v České republice.“

Letos se pro tyto účely podařilo vybrat od 758 běžců celkem 120 050 Kč. Nadace Partnerství jimi podpořila 6 podzimních výsadeb – v Lešné (Zlínský kraj), Liptále (Zlínský kraj), Velkém Týnci (Olomoucký kraj), Obrubcích (Středočeský kraj), Velkých Popovicích (Středočeský kraj) a Rosicích u Brna (Jihomoravský kraj). „Rádi bychom poděkovali všem závodníkům, kteří výsadbu stromů podpořili. S jejich přispěním vznikly tři nové ovocné aleje a tři ovocné sady. Navíc se podíleli na zachování rozmanitosti naší přírody, protože se jednalo především o výsadby starých krajových odrůd,“ říká koordinátorka grantů Zuzana Šeptunová z Nadace Partnerství.

Cílem výsadeb je kromě zpříjemnění, zatraktivnění a zlepšení prostředí také zapojení obyvatel do péče o přírodu ve svém okolí. V Liptále hromadnou výsadbu spojili s otevřením naučné stezky, v Lešné zase u této příležitosti uspořádali přednášku o využití jeřabin v léčitelství a v kuchyni. „V Rosicích u Brna stromy sázely rodiny s dětmi. Stromy si pojmenovaly, vzaly si je pod patronát a plánují se o ně starat. Věříme, že právě tímto způsobem se buduje jejich vztah k přírodě,“ dodává v závěru Zuzana Šeptunová.

Web: www.runczech.com

Kontakt:
Zuzana Šeptunová, koordinátorka grantů na výsadbu stromů, e-mail: zuzana.septunova@nap.cz, tel.: 515 903 127, mobil: 775 856 985
Adéla Mráčková, PR a komunikace, e-mail: adela.mrackova@nap.cz, tel.: 515 903 123, mobil: 721 468 231
Pavel Kaidl, manažer neziskového sektoru, kaidl@pim.cz, mobil: 777 770 022