TZ: Galerie Otevřená zahrada zahajuje sezonu vernisáží Bohuslavy Olešové

V pondělí 26. ledna v 18 hodin se v Otevřené zahradě Nadace Partnerství uskuteční první letošní vernisáž.

Brno (21. ledna 2015) – V pondělí 26. ledna v 18 hodin se v Otevřené zahradě Nadace Partnerství uskuteční první letošní vernisáž. Svou tvorbu představí významná brněnská výtvarnice Bohuslava Olešová. Výstava s názvem „Tajemství nemá dno“ potrvá v Otevřené zahradě na Údolní až do půlky dubna a pořádá ji Nadace Partnerství ve spolupráci s Domem umění města Brna.

Bývá-li uváděno, že umělecké dílo je reflexí osobnosti jeho tvůrce, vztahuje se toto konstatování právě na Bohuslavu Olešovou. Její práce vždy vycházejí z toho, co ji právě zaujalo, co pociťuje, o čem přemýšlí a čemu věří. Její tvorbu můžeme vnímat jako vizuální interpretaci intenzivních emocionálních prožitků a poznání, oslovující jak působivostí a přesvědčivostí svého sdělení, tak svými výtvarnými kvalitami,“ říká k tvorbě Bohuslavy Olešová Jana Vránová, kurátorka Domu umění města Brna.

Galerie Otevřená zahrada

Galerie se nachází ve vnitřních prostorách Otevřené zahrady v centru Brna, na Údolní ulici. Zprovozněna byla v listopadu 2013 a během roku 2014 se v ní vystřídalo 11 umělců. Vystavená díla jsou k vidění i ke koupi každý všední den mezi 9. a 18. hodinou. Krom obrazů a velkoformátových fotografií zdobí od dubna do října venkovní areál i sochy.
V roce 2015 se dále mohou návštěvníci a milovníci umění těšit například na díla Otta Plachta, Jana Dungela nebo Milana Magniho.

Umění přispěje k obnově historické zahrady

Výtěžek z prodaných obrazů poputuje na rozšíření areálu Otevřené zahrady o městskou minifarmu a přírodní zahradu. Cílem je vrátit život bývalým měšťanským zahradám, které jsou historickým majetkem řádu Milosrdných sester Karla Boromejského, ale chybí finanční prostředky na jejich rekonstrukci. Nadace Partnerství se dnes snaží Boromejskou zahradu vzkřísit a vrátit jí zpět její lesk. Boromejská zahrada přivítá své první návštěvníky už na jaře 2015, kdy skončí první etapa úprav. V areálu se budou konat letní příměstské tábory, výukové programy nebo bylinkové dílny pro děti i dospělé.

Zahrada čtyř živlů

Výukovou zahradu čtyř živlů otevřela Nadace Partnerství na jaře 2013. Od té doby se tu uskutečnily stovky výukových programů a zahradou prošly tisíce návštěvníků. Protože její plocha je omezená a výuková náplň zaměřená hlavně na fyzikální obory, pustila se v roce 2014 Nadace Partnerství do přípravy zahradnických programů v sousedních boromejských zahradách. Postupem času by se měl celý areál Otevřené zahrady stát oblíbeným místem pro poznávání i aktivní odpočinek Brňanů, dětí i dospělých.

Kontakt:

Monika Urbášková, PR, 773 775 484, monika.urbaskova@nap.cz

Více o Otevřené zahradě: www.otevrenazahrada.cz
Více o rozšíření areálu: Boromejská zahrada
Více o Domu umění města Brna: www.dum-umeni.cz

Přílohy