TZ: K titulu Strom roku 2015 je zatím nejblíže dub ze severní Moravy

Zajímá vás, jak si vedou letošní finalisté ankety Strom roku 2015?
Brno (10. září 2015) – Ve finále celostátní ankety Strom roku 2015 soutěží dvanáct stromů z devíti krajů republiky. Prvenství v současné chvíli drží 500 let starý dub z Šilheřovic. Druhý v pořadí je javor z Fryšavy pod Žákovou horou, třetí příčka zatím patří Lípě Naděje z jižních Čech. O vítězi může veřejnost rozhodovat do 10. října zasláním dárcovských SMS nebo podpisy na hlasovacích arších. Výtěžek hlasování se využije k odbornému ošetření finálových stromů, výsadbě nových nebo tvorbě informačních materiálů o stromech. Anketu letos již po čtrnácté pořádá Nadace Partnerství. Aktuální pořadí finalistů, jejich příběhy a fotografie i návod k hlasování jsou dostupné na www.stromroku.cz.

„Do konce ankety zbývá ještě měsíc, a proto počítáme s tím, že se množství hlasů i pořadí finálových stromů ještě hodně promíchá. Největší nápor DMS i vyplněných hlasovacích archů stejně jako v předchozích letech očekáváme v posledních dvou týdnech před ukončením hlasování,“ říká koordinátorka ankety Andrea Krůpová z Nadace Partnerství.

Chcete přispět na péči o vybraného finalistu? Můžete zaslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS STROM1-12 (dle čísla přiděleného každému stromu) na číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč, strom obdrží 28,50 Kč. Druhou možností je sbírat hlasy na zpoplatněné hlasovací archy, které umožňují zapojit do ankety větší množství lidí. Cena jednoho archu je 60 Kč a vejde se na něj 20 podpisů. „Anketa Strom roku 2015 potrvá až do 10. října. Výsledky vyhlásíme 20. října, kdy se v naší republice slaví Den stromů. Vítězný strom kromě titulu získá poukaz na arboristické ošetření od firmy Prostrom Bohemia a bude reprezentovat Českou republiku v prestižní  mezinárodní anketě Evropský strom roku,“ uvádí Andrea Krůpová.

Cílem ankety Strom roku je pomoci pečovat o stromy v regionech, ale také upozornit na zajímavé stromy jako na přírodní i historické dědictví, které je potřeba chránit. Všechny finálové stromy mají silný příběh nebo historií spojenou s místem, ve kterém rostou.

Fotografie finalistů ke stažení