TZ: Mezinárodní cyklojízda připomene výročí 25 let od pádu železné opony.

Nadace Partnerství organizuje mezinárodní cyklojízdu podél EuroVelo 13 / Stezky železné opony.
Brno (16. září 2014) – Výročí 25 let od pádu železné opony je hlavním tématem třídenní mezinárodní cyklojízdy podél EuroVelo 13 / Stezky železné opony, která startuje tuto neděli na mostu Svobody u slovenské Děvínské Nové Vsi. Cyklojízdu pořádá Nadace Partnerství s rakouskými partnery a jejím vrcholem je slavnostní otevření nově proznačeného úseku, který za účasti představitelů krajů a rakouských partnerů proběhne v centru Laa an der Thaya. „EuroVelo 13 / Stezka želené opony je první ze čtyř mezinárodních tras EuroVelo procházejících územím České republiky, která je kompletně proznačena a vybavena v celé své kompletní délce 866 km mezi jihomoravskou Břeclaví a západočeskou Aší. Chtěl bych poděkovat všem zástupcům krajů i zahraničním partnerům, že se podařilo právě tuto stezku dokončit,“ říká Daniel Mourek, zástupce Nadace Partnerství a zároveň člen evropské rady EuroVelo.

Oficiální peloton bude sestaven symbolicky z 25 českých, rakouských i německých cyklistů, mezi kterými nebude chybět ani Michael Cramer, europoslanec a duchovní otec Stezky železné opony. Peloton pojede podél řeky Moravy ke trojmezí České republiky, Slovenské republiky a Rakouska a poté střídavě  po českém i rakouském území přes Valtice, Mikulov, Laa, Retz, Znojmo a Drosendorf až do jihočeských Slavonic. „Během tří dnů ujede peloton na 250 kilometrů a během cesty navštívíme například nově zpřístupněný soutok řek Moravy a Dyje, Národní vinařské centrum ve Valticích nebo venkovní expozici železné opony v Čížově, kde se seznámíme s projektem Paměť národa sdružení Post Bellum a tedy i s příběhy lidí žijících za železnou oponou,“ vysvětluje Daniel Mourek.

Díky evropským přeshraničním projektům byla celá trasa podél českých hranic nejen kompletně proznačena, ale byly zde instalovány i informační panely a odpočívky připomínající např. protitankové zátarasy. Vydána byla i sada vícejazyčných informačních materiálů.

Cílem propagační cyklojízdy jsou Slavonice, kde příští středu startuje 8. panevropská konference Evropského zeleného pásu, územím zakonzervované přírody bývalé železné opony. Třídenní akce se zúčastní čeští i zahraniční odborníci i politici a bude slavnostně zahájena podpisem Memoranda o spolupráci mezi dvěma evropskými iniciativami – Evropským zeleným pásem a Evropskou cyklistickou federací, která koordinuje projekt EuroVelo v Evropě a v Česku ji zastupuje Nadace Partnerství. Konference přivítá ve slavonickém Centre for the Future stovku odborníků a politiků, účast přislíbil náměstek  ministra životního prostředí ČR Vladimír Dolejský, Viktoria Haslerová z rakouského ministerstva životního prostředí, generální ředitel generální ředitel DG ENVI Evropské komise Karl Friedrich Falkenberg nebo berlínský europoslanec Michael Cramer.

Kontakt: Daniel Mourek, viceprezident Evropské cyklistické federace, manažer mezinárodních projektů Nadace Partnerství, e-mail: daniel.mourek@nap.cz, tel. 736 747 361