TZ: Opatovická borovice si z Bruselu přivezla páté místo

Fotografie z akce naleznete v příloze tiskové zprávy.
Brno (21. dubna 2015) – Navrhovatel Opatovické borovice, která v únoru reprezentovala Českou republiku v anketě Evropský strom roku 2015, včera v Bruselu slavnostně převzal účastnický diplom za skvělé páté místo. Vyhlášení výsledků ankety se uskutečnilo v Cercle Gaulois pod záštitou europoslance Pavla Poce. Dřevěnou putovní cenu od českého výtvarníka Martina Patřičného si odnesli zástupci vítězného estonského dubu. Mezinárodní anketa, jejíž hlasování probíhalo na stránkách www.treeoftheyear.org, se letos uskutečnila již po páté a zapojilo se do ní více než 184 tisíc lidí.

O přízeň veřejnosti v internetovém hlasování po celý únor soutěžily stromy ze čtrnácti evropských zemí. Reprezentantka České republiky – 250 let stará borovice z Velkých Opatovic na Blanensku – se ve velmi silné konkurenci umístila na páté příčce s více než 12 tisíci hlasy. Přestože nezvítězila, měla její účast v evropském kole pro obec velký význam. „Myslím, že nás soutěž hodně stmelila. Díky ní jsme sami natočili propagační video o stromu, do něhož se zapojili lidé z obce, místní ochotníci, hasiči i policie,“ říká navrhovatel Opatovické borovice Dalibor Badal. Dodává, že se během hlasování zároveň podařilo zjistit, že se jedná o nejstarší borovici černou v České republice.

Vítězem evropské ankety se stal s téměř 60 tisíci hlasy stopadesátiletý dub z estonského městečka Orissaare. Je pravděpodobně jediným stromem na světě, který roste uprostřed fotbalového hřiště. Cenu navrhovatelům vítězného stromu předal europoslanec Pavel Poc a zástupce loňského vítěze Stefan Stefanov. „Nejcennější na soutěži Evropský stromu roku je, že umožňuje tisícům lidí začít chápat svoje životní prostředí jako neoddělitelnou součást komunitního dědictví,“ uvedl europoslanec Pavel Poc.

Strom na druhém místě – platan z maďarské Taty – ocenili partneři soutěže Sabine von Wirén-Lehr ze společnosti Tetra Pak a Thierry de l´ Escaille z ELO. Třetímu stromu v pořadí, topolu ze španělské Alfambry, poblahopřáli radní Jihomoravského kraje Jaroslav Parolek a ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata.

Opatovická borovice postoupila do evropského kola na základě vítězství v anketě Strom roku České republiky. Další ročník tohoto charitativního projektu odstartoval a kdokoli může do ankety nominovat svůj oblíbený strom. Příležitosti by se měli chopit zejména aktivní lidé, školy, spolky i obce, které chtějí pomoci stromům ve svém okolí. Díky finálovému hlasování totiž mohou získat peníze na ošetření stromu, výsadbu nových nebo jejich propagaci. Nadace Partnerství nominace na Strom roku 2015 přijímá do 30. dubna. Informace, jak strom přihlásit, najdou na www.stromroku.cz.