TZ: Otevřená zahrada zve na vernisáže nebo velkou Dýňovou slavnost

V Otevřené zahradě budou podzimní dny více než příjemné!
Brno (24. září 2014) – Podzim v Otevřené zahradě bude více než pestrý. Pro veřejnost je připravena celá řada akcí – vernisáže a výstavy velkoformátových fotografií, Dýňová slavnost, přednáška o Peru, bubenický den nebo divadelní workshop. To své si najde opravdu každý…

Vernisáž Martina Vybírala

V pondělí 29. září v 18 hodin proběhne na terase Otevřené zahrady další ze série vernisáží, které jsou součástí galerijního programu Nadace Partnerství a Domu umění města Brna. Tentokrát představí svou tvorbu fotograf Martin Vybíral.

"Fotografie Martina Vybírala evokují nové významy a asociace, působí svým senzitivním vnímáním nenápadných, neefektních jevů, zavádějícím nás do světa ticha a osamění. Provokují divákovu představivost a současně do jisté míry iritují: nejsou přímým obrazovým dokumentem místa, předmětného motivu, ale jsou subjektivním zobrazením, vizuální reflexí – představují tak jednu z individuálně koncipovaných solitérních poloh současné fotografie," uvedla Jana Vránová, kurátorka Domu umění města Brna.

Peruánská Amazonie v Otevřené zahradě

Na horní terase Otevřené zahrady budou ve středu 1. října v 17 hodin představeny unikátní fotografie z dobrodružné cesty po Peru. Tu v létě absolvovali Michal Veselý a Tomáš Růžička z Nadace Partnerství. Cílem jejich cesty bylo dozvědět se více o problematice těžby zlata a ropy ve vztahu k tradičnímu životu původních místních obyvatel z peruánské Amazonie a horských oblastí And. Fotografie uvedou společně s dalšími dvěma cestovateli a autory vystavených snímků – Vojtěchem Mrlíkem a Josefem Mazánkem. S návštěvníky se podělí i o zajímavé zážitky.

Tematická přednáška

Součástí vernisáže bude v 18 hodin také tematická přednáška Davida Velazca. Odborník z peruánské organizace FEDEPAZ, která se zabývá ochranou lidských práv a práv životního prostředí, nastíní současné konflikty mezi těžbou nerostných surovin a místními indiánskými a vesnickými komunitami v Peru. Posluchači se seznámí s aktuálními případy neoprávněné perzekuce místních lidí ze strany mezinárodních těžařských společností a státu (týká se především Yanacochy, největšího zlatého dolu v Jižní Americe). A řeč bude i o protestech indiánů Kokama z peruánské Amazonie, kteří bojují proti znečištění řek a těžbě ropy. Z kapacitních důvodů prosíme o přihlašování na přednášku Davida Velazca.

Dýňovou slavností nekončíme

V neděli 12. října od 11 hodin proběhne v areálu Otevřené zahrady na Údolní ulici v Brně Dýňová slavnost. Zahradu zaplaví dýně všech tvarů a velikostí, budou se vyřezávat, budou se jíst, budou se z nich vyrábět dekorace. A nejen to! Součástí nedělního programu pro všechny věkové kategorie budou také nejrůznější tematické hry a soutěže, jako je třeba Ječící King Kong nebo hod dýní, divadelní představení O princezně Hokkaidó, soutěž o nejhezčího dýňového bubáka Miss Dyňa nebo kulinářská soutěž o nejlepší dýňový koláč (koláče se registrují dopředu na helena.perinova@nap.cz). K podzimu patří krom dýní také jablka a ani o ně nebude v Otevřené zahradě nouze – návštěvníci zhlédnou názornou ukázku moštování biomoštů z Hostětína. A kdyby ani to nestačilo, připraven bude Žíznivý mnich se svým lahodným vínem. O hudbu se postará DJ Patizon aneb DJ Liquid A na prázdninách.

Světové bubnování v zahradě

V sobotu 18. října se v Otevřené zahradě sejdou bubeníci z celého světa, například z indické Keraly, afrického Senegalu nebo Konga. A vítáni jsou i bubeníci z řad veřejnosti, ti s vlastním djembem budou mít navíc vstup zdarma. Dále se návštěvníci mohou těšit na ruční výrobu štěrchátek a bicích nástrojů a taneční rej kolem ohně. O hudbu se postará DJ Liquid A se svým balkanbeatem.

Divadelní workshop zakončí sezonu 2014

Letošní druhou sezonu zakončí v Otevřené zahradě netradiční divadelní workshop určený dětem a jejich rodičům. Stane se tak v sobotu 25. října a na závěr akce zahradu rozsvítí strašidelná světýlka.
Od prvního listopadu bude venkovní část zahrady zazimována a veřejnosti ji Nadace Partnerství zpřístupní zase až v dubnu 2015. Akce v sále však probíhají i přes zimní období, včetně galerijního programu Nadace Partnerství a Domu umění města Brna.

Bližší informace k jednotlivým akcím:
www.otevrenazahrada.cz/Akce

Kontakt pro média: Monika Urbášková, PR, 773 775 484, monika.urbaskova@nap.cz