Kontakty PR

Anna Petříková

Údolní 33 | Brno | 602 00
anna.petrikova@nap.cz

Šetrná turistika, Moravské vinařské stezky a vinařské akce
Kamila Vlčková

Údolní 33 | Brno | 602 00
tel: 515 903 121 | mobil: 774 347 806
kamila.vlckova@nap.cz

TZ: Prestižní Cenu Josefa Vavrouška za rok 2014 získal lesník Josef Fanta. Zakladatel KRNAPu a poté i zachránce místních lesů.

Ve čtvrtek 4. června jsme v Praze představili laureáta Ceny Josefa Vavrouška pro rok 2014. Stal se jím Josef Fanta - duchovní otec Krkonošského národního parku.
Brno (4. června 2015) – Ve čtvrtek 4. června byl v Praze slavnostně představen držitel prestižní Ceny Josefa Vavrouška pro rok 2014, kterou uděluje Nadace Partnerství za konkrétní činy na podporu životního prostředí a udržitelného rozvoje. Letošním laureátem se stal v konkurenci dalších 20 nominovaných lesník a profesor Josef Fanta, který zásadním způsobem ovlivnil debatu o správné péči o lesy v České republice a udržitelném hospodaření v nich. Je neodmyslitelně spojen také s osudy Krkonošského národního parku. V roce 1963 stál za jeho vznikem, po roce 1989 a třiceti letech emigrace mu park vděčí za obnovu imisemi zničených lesů.

„Pro Krkonoše a Krkonošský národní park je Josef Fanta opravdu asi nejzásadnější osobností. To, že profesor Fanta získal Cenu Josefa Vavrouška je pro mě obrovská radost a zadostiučinění. Josef Fanta si ji nepochybně zaslouží. A myslím, že i Josef Vavroušek by mu k ní byl rád gratuloval," říká na adresu letošního laureáta například ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka.

Profesor Josef Fanta získal Cenu Josefa Vavrouška za celoživotní odborné prosazování metod péče o les nejen v chráněných územích s důrazem na přirozenou obnovu, za hlavní podíl na obnově lesa zničeného kyselými dešti v Krkonošském národním parku a za přenos zkušeností a poznatků ze zahraničí do České republiky.

Nominovat na cenu mohla veřejnost prostřednictvím webových stránek www.cenajosefavavrouska.cz do konce dubna. „Celkem jsme obdrželi 21 nominací. Byli mezi nimi například katolický kněz a přírodovědec Marek Orko Vácha, ředitel Centra ekologických aktivit Sluňákov Michal Bartoš, realizátor ekologických projektů v obci Hostětín Radim Machů, expert na energetiku Edvard Sequens, starostka městské části Brno – Nový Lískovec Jana Drápalová, manželé Sedláčkovi, zakladatelé farmářských trhů v Praze, přírodovědec Jan Pokorný, vedoucí záchranné stanice poraněných živočichů Petr Orel, ředitel Hnutí Brontosaurus Daniel Cody Toman i bývalý premiér Vladimír Špidla. Z nich potom vítěze vybrala odborná porota,“ vysvětluje výkonný ředitel Nadace Partnerství Tomáš Růžička.

Mezi dosavadními laureáty v devatenáctileté historii jsou například někteří bývalí ministři životního prostředí, přírodovědci a odborníci v oblasti životního prostředí, občanští aktivisté, ale i filozof, starosta, právník nebo učitel. Loni se laureátem stal Petr Pakosta, bojovník proti rozšiřování těžby hnědého uhlí v severních Čechách.

Cena Josefa Vavrouška je spjata se jménem předního českého ekologa a zároveň federálního ministra životního prostředí, který před 20 lety, 19. března 1995, společně se svou dcerou Petrou tragicky zahynul pod lavinou. Josef Vavroušek byl jedním z hlavních protagonistů konceptu trvale udržitelného rozvoje nejen u nás, ale i v rámci celé Evropy. „Jako vůbec první například uspořádal setkání evropských ministrů svého rezortu a jeho odkaz tak dodnes zůstává inspirací k většímu respektu vůči životnímu prostředí,“ doplňuje Tomáš Růžička. „Letošní ročník se nesl ve vzpomínkovém duchu. V březnu to bylo právě 20 let, co Josef tragicky zahynul. Dnes je možná důležitější než kdy jindy si jeho odkaz a myšlenky připomínat.“

Generálním partnerem letošního ročníku Ceny Josefa Vavrouška je společnost Českomoravský cement.
Partnery ceny jsou společnosti Enviros, Inisoft, Rückl Crystal a Biologický ústav AV ČR, Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity, Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, Fakulta životního prostředí ČZU.

Co říkají o letošním laureátovi české osobnosti z oboru?

„Pro Krkonoše a Krkonošský národní park je Josef Fanta opravdu asi nejzásadnější osobností. Národní park založil. Nezanevřel ani poté, co ho tehdejší vládci donutili opustit nejen Krkonoše, ale i vlast, a poté, co se mohl vrátit, zásadním způsobem znovu přispěl k záchraně krkonošské přírody - jen díky němu se do Krkonoš nasměrovala Nadace FACE, díky níž se krkonošské lesy mohly začít vzpamatovávat z imisní katastrofy osmdesátých let. Jsem nesmírně rád, že Josef Fanta se z Krkonoš neztratil dodnes. Konzultujeme spolu, povídáme si, podílí se na práci Rady KRNAP. To, že profesor Fanta získal Cenu Josefa Vavrouška je pro mě obrovská radost a zadostiučinění. Josef Fanta si ji nepochybně zaslouží. A myslím, že i Josef Vavroušek by mu k ní byl rád gratuloval.“
Jan Hřebačka, ředitel KRNAPu

„Josef Fanta je člověk příkladný – zásadový s obrovským nadhledem. Síla, se kterou i přes zdravotní problémy pomáhá přírodě, vyvolává obdiv a úctu. Svou autoritou má vliv na celou generaci lesníků a ochránců přírody.“
Jaromír Bláha, expert Hnutí DUHA

„Velmi oceňuji, že se po 20 letech v Holandsku vrátil zpět do Československa, aby zde využil svých odborných znalostí pro zlepšení situace, např. v NP Šumava – kde bohužel nebyl jeho vstřícný přístup přijat. V poslední době sleduji, jak se snaží upozornit na devastaci české krajiny a zejména vysvětlit politikům, že péče o krajinu by měla být řízená, podobně jako např. v Rakousku. Velmi oceňuji jeho energii, jak se trvale snaží péči o krajinu v ČR zlepšit.“
MUDr. Radim Šrám, DrSc.

Kontakt:
Tomáš Růžička, výkonný ředitel Nadace Partnerství, 607 720 135, tomas.ruzicka@nap.cz