TZ: Příjemný stín v budoucnu poskytne téměř 900 nových stromů

Zajímá vás, kolik stromů letos na podzim přibude do naší krajiny?
Brno (11. srpna 2015) – Nadace Partnerství letos přispěla částkou 417 tisíc korun na podzimní výsadby stromů. Granty v následujících měsících umožní vysadit dřeviny na devatenácti místech republiky, nejčastěji v Jihomoravském a Středočeském kraji. Do krajiny tak přibude 894 stromů, které mimo jiné přispějí i ke snížení teploty a zvýšení vlhkosti ve své lokalitě. Mezi podpořenými projekty je šest výsadeb, které finance získaly v internetovém hlasování Stromy místo letáků. Na této iniciativě nadace spolupracuje s MAKRO.

Sázet stromy letos chtělo 85 obcí, škol a neziskových organizací, finanční příspěvek odborná komise udělila třinácti z nich. „Lidé si stále více uvědomují, že jim v okolí chybí stromy, které tam původně rostly, ale byly z nějakého důvodu vykáceny. I stromy s poměrně řídkou korunou totiž dokáží v létě odrazit až 80% slunečního záření a poskytnout při procházce příjemný stín. A vzhledem k tomu, že odpaří až 400 litrů vody, ovlivňují příznivě i vzdušnou vlhkost a místní klima,“ říká koordinátorka grantů Zuzana Šeptunová z Nadace Partnerství.

Kromě zmíněných třinácti výsadeb, pak dalších šest vybrala veřejnost v internetovém hlasování Stromy místo letáků. „V této inciativě se snažíme motivovat naše zákazníky k odběru elektronických letáků, které nezatěžují přírodu. Za každého zákazníka odebírajícího elektronický leták, věnujeme Nadaci Partnerství dvacet korun. Hlasování rozhodlo, že nashromážděné finance letos poputují do Strakonic, Chrudichrom, Vítkova, Křtomilu, Cholupic a Mníšku pod Brdy,“ vysvětluje Romana Nýdrle ze společnosti MAKRO.

Největší zájem je stejně jako v předchozích letech o výsadby ovocných alejí, protože na jaře krásně kvetou a jejich plody mohou obyvatelé využít k zavařování, sušení, moštování i výrobě pálenek. „Zájem o výsadby dokazuje, že ovocné stromy mají v naší krajině i v životě lidí stále důležité místo,“ dodává v závěru Zuzana Šeptunová.

Podzimní výsadby stromů finančně podpořila společnost MAKRO, Reda, Autolab, Ahinsa Shoes a závodníci RunCzech.