TZ: Soutěž Cesty městy: Pět českých měst se má čím chlubit

Třináctý ročník soutěže Cesty městy zná své vítěze. V úterý 16. září předala Nadace Partnerství na slavnostním vyhlášení v Semilech ocenění nejlepším městům a obcím.
 Praha (16. září 2014) – Města a obce z celé republiky přihlašují do soutěže Cesty městy dopravní opatření, které vedou ke zklidnění dopravy, zvyšují bezpečnosti jejich účastníků a zároveň přispívají ke zkvalitnění veřejného prostoru. Hlavním cílem soutěže je zviditelnit a ocenit úspěšné projekty, které mohou sloužit jako pozitivní příklad pro ostatní města a obce. V letošním ročníku Nadace Partnerství obdržela 41 přihlášek ze všech krajů  České republiky.

„Za dobu trvání soutěže zaznamenáváme v Česku příklon ke koncepci udržitelné dopravy. Tento trend se v našich městech a obcích pozitivně odráží jak na jejich dopravních prioritách, tak na vzhledu jednotlivých stavebních projektů. A první česká města již zpracovávají své Plány mobility. Názor, že řidiči, chodci i cyklisté mají v českých městech dostat stejný prostor konečně pomalu přestává být názorem menšinovým,“ hodnotí vývoj  ředitel Nadace Partnerství a člen odborné poroty Miroslav Kundrata.

I letos odborná porota osobně v terénu navštívila všechny přihlášené projekty. Podle velikosti a typu je hodnotila ve třech základních kategoriích: řešení bodová, liniová a plošná. Kromě toho rovněž rozdala dvě zvláštní ceny oficiálních partnerů soutěže a jedno čestné uznání.

V základních kategoriích si ceny odnášejí města Čelákovice, Tábor a Nový Bydžov. Již osmým rokem je generálním partnerem soutěže Cesty městy společnost ŠKODA AUTO a.s., která oceňuje města za „Systematickou podporu vzdělávacích a dalších aktivit zaměřených na zvyšování dopravní bezpečnosti“. Letošní Cenu ŠKODY AUTO si odnáší jihomoravské Veselí nad Moravou. Cenu časopisu Moderní obec za celkový přínos pro zkvalitnění veřejných prostor získalo již v základní kategorii oceněné město Nový Bydžov.  A konečně čestné uznání putuje do Hlavního města Prahy.

Za třináct let trvání soutěže odborná porota zhodnotila téměř 400 přihlášených řešení a ocenila více než 75 projektů. Mezi vítězná řešení byly rozděleny finanční odměny v hodnotě přes 3,3 miliony korun. „Bezpečnost všech účastníků dopravního provozu je jednou z hlavních priorit  ŠKODA AUTO v rámci společenské odpovědnosti. Zájem českých měst a obcí o soutěž a kvalita přihlášených projektů je důkazem, že to naši partneři vnímají obdobně,“ hodnotí soutěž ředitel vnějších vztahů ŠKODA AUTO Michal Kadera.

Slavnostní vyhlášení vítězů letošní soutěže proběhne dne 16. září v  Semilech. Více informací o vyhlášení vítězů a oceněných projektech naleznete na www.cestymesty.cz.

Přehled vítězných projektů, včetně fotografií ke stažení:

Vítězové – tři základní kategorie

Hlavní ceny partnerů soutěže