TZ: V Otevřené zahradě měří chladicí účinek stromů na městské klima

Jaký chladicí účinek mohou mít stromy nebo zelená střecha na městské mikroklima?
Brno (7. srpna 2015) – Odborníci z Mendelovy univerzity dokončují v Otevřené zahradě Nadace Partnerství instalace měřicích zařízení, která umožní sledovat, jaký vliv mají stromy a zelená střecha vzdělávacího centra na městské mikroklima. Nadace zároveň doplňuje podrobné sledování bilance energií a vody v nízkoenergetických budovách centra. Od října budou všechna měření přístupná on-line na veřejném webu a oba partneři budou využívat reálná data pro výukové programy zaměřené na možnosti adaptací měst na klimatické změny určené žákům ZŠ, SŠ i studentům VŠ. Projekt je podpořen z Norských fondů.

Unikátní měření v Otevřené zahradě

„Čidla zapuštěná do kmenů čtyř javorů nám umožňují kontinuálně měřit, kolik vody ze země přijmou kořeny a následně kolik vody stromy vypaří, a jak tím ochlazují prostředí. Při změně skupenství vody na páru se totiž spotřebovává teplo. Stejně tak měříme výpar a celou vodní bilanci zelené střechy. Plochy zeleně mají proto ve městech obrovský význam pro zmírňování extrémních teplotních výkyvů,“ říká prof. Petr Maděra z Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU.
„Zajímavé bude srovnání chladicího výkonu těchto přírodních povrchů s moderními technologiemi v budovách Nadace Partnerství, které pro udržování příjemných vnitřních teplot využívají obnovitelné zdroje energie z hlubinných vrtů“, těší se na výsledky monitoringu ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata.

Zelená střecha

Unikátní bude také porovnávání odtoku srážek ze zelené střechy a z vedlejší ploché střechy. „Obě mají stejnou plochu, ale ze zelené střechy po většinu vegetační sezóny neodteče ani kapka, to už máme odpozorováno za 31 měsíců provozu, kdy sbíráme veškerou dešťovou vodu z areálu do nádrží a využíváme ji ke splachování i zalévání zahrad. Zelené střechy a jakékoliv zasakovací plochy také ochlazují mikroklima, ale především zadržují vodu a zpomalují odtoky po přívalových srážkách. Město pak nemusí budovat tak kapacitní kanalizační systémy“, dodává Kundrata.

Pasivní budovy se vyplatí

Půldruhého roku provozu a měření bilance energií a vody v nových budovách Nadace Partnerství ukazuje, že stavět chytré budovy se vyplatí nejen kvůli nižším nákladům na provoz. „I v těch největších vedrech kolem 38 stupňů se nám daří v kancelářích udržovat teploty do 26 stupňů Celsia. Přebytečné teplo si navíc ukládáme do podloží na zimní vytápění,“ pochvaluje si Vlastimil Rieger, odpovědný za řízení vnitřního prostředí objektů v Nadaci Partnerství. „Samozřejmě uživatelé musí dodržovat pravidla a nesmí pouštět vedro otevřenými okny dovnitř“, upozorňuje Rieger.
Měsíční odečty stavu měřidel nyní nahradí digitální měřiče, které budou odesílat naměřené hodnoty každou hodinu na speciální webovou aplikaci. Nadace bude díky projektu podpořenému z Norských fondů moci ještě lépe optimalizovat provoz, poskytovat unikátní data vysokým školám a aplikovanému výzkumu a především reálnými provozními daty přesvědčovat investory a politiky, že „zelené budovy a areály“ se vyplatí.

Kontakt pro média: RNDr. Miroslav Kundrata, ředitel Nadace Partnerství, tel. 515 903 120, miroslav.kundrata@nap.cz
Kontakt pro média: prof. Dr. Ing. Petr Maděra, Mendelova univerzita v Brně - Ústav lesnické botaniky, dendrologie
a geobiocenologie, tel. 739 341 962, petrmad@mendelu.cz
Více o Otevřené zahradě: www.otevrenazahrada.cz