Historie Nadace Partnerství

Začalo to všechno v roce 1991, krátce po pádu komunismu v našich zemích. Z malé kanceláře o třech lidech jsme vyrostli v jeden z pilířů podpory občanské společnosti a ochrany životního prostředí v Česku i Evropě.

0 let
0 silných značek
0 lidí

1991

Trojice soukromých amerických nadací se poprvé v historii spojuje na podporu mladých středoevropských demokracií. Rodí se tak program na ochranu životního prostředí a posílení občanské společnosti. Klíčovou část historického názvu Environmental Partnership for Central Europe si neseme dodnes.

Zpočátku je pomoc založená na grantování a amerických stážích. Program sídlí v Praze, ředitelkou je Susan Cleveland. Grantová komise čítá zástupce českých a slovenských neziskových organizací.

1992

První krůček k osamostatnění v podobě registrace nadace podle tehdejšího zákona v Praze. První naši stážisté vyjíždějí na stáže do USA.

1993

Po rozpadu Československa do čela nadace nastupuje první český ředitel Ivan Indráček. Novou kancelář na Slovensku přebírá Juraj Mesik.

1994

Kormidlo nadace přebírá Miroslav Kundrata. Ten ji povede další čtvrtstoletí. Trojčlenná kancelář se stěhuje z Prahy do Brna. Díky tlaku ekologických neziskových organizací Česko přijímá ozonový zákon. Probíhají první výměnné workshopy, jako land stewardship exchange v Bílých Karpatech.

1995

Nad nadací nově dohlíží správní rada. Tvoříme první nadační logo. Dojde k rozhodnutí o českém názvu Nadace Partnerství. Spoluzakládáme Fórum dárců a pracuje pro nás 5 až 7 lidí.

1996

Zakládáme první nadační program pro veřejná prostranství ve spolupráci s organizací Project for Public Spaces z New Yorku. Startujeme také program německo-polsko-české spolupráce. Nadační kancelář vzniká také v Praze. Končí program US AID v ČR, pociťujeme také útlum grantového programu Nadace rozvoje občanské společnosti pro ekologické neziskovky.

Na co se těšit příště?

Jak jsme otevřeli cesty k moravským vinařům světu a srdce lidí nakazili vášní pro stromy.

Sídlo Nadace partnerství

Údolní 33