Pomoc pro Moravu

Morava připravená na změnu klimatu

Pomozte nám s dlouhodobou obnovou regionu jižní Moravy, udělejme z ní Moravu odolávající změnám klimatu. Díky Vaší pomoci vrátíme obyvatelům jejich předzahrádky, poutníkům a cyklistům stinné aleje, hospodářům a zvěři remízy a větrolamy, včelám a motýlům louky.

Pomozte nám

Co chceme obnovit

Na tornádo vás nikdo nepřipraví. S vaší podporou ale můžeme pomoci poškozeným vesnicím a městům, aby byly lépe připravené na horko, sucho, větry i záplavy. Každou vaši korunu podpoříme dalšími od soukromých firem.

Nové domy potřebují stromy

Ničivé tornádo bralo vedle lidských osudů, zdí nebo aut,  také stromy, keře nebo úrodu na polích… Zatímco poničené domy díky obrovské vlně solidarity postupně zakrývají nové střechy a okna, v jejich okolí nezůstalo nic, co by jim stínilo. Nic, kde by se před letním vedrem ukryl člověk, ptáci, hmyz a jiná zvířata.

Nejdřív byly potřeba domy, nyní stromy.  Do zničených vsí i okolní krajiny musíme vysadit nové stromy a ošetřit ty, které řádění tornáda přežily. Aby nové bydlení nepřipomínalo Saharu.

Pomozte nám vybrat co nejvíce do konce září, abychom mohli rozdělit peníze na výsadby během podzimu, kdy se stromy sázejí.

Ozeleňme znovu Moravu

Celkové škody v regionu se odhadují na 16 miliard korun.

Jak pomáháme

Sami jsme si spalující letní žár opakovaně vyzkoušeli, když jsme vyjeli jako dobrovolníci místním pomáhat s odklízením trosek.

Moje sestra Lenka bydlí v Hruškách, jejich dům poničilo tornádo. Dům postupně opravujeme, ale kolem zůstaly jen pahýly stromů. Domy bez stromů nedávají smysl, ani pocit domova,říká Markéta Fučíková, rodačka z Hrušek a finanční ředitelka Nadace Partnerství.

Markéta se už 20 let stará, aby naše granty mířily tam, kde jsou nejvíce potřeba. Nyní sama a její rodina, stejně jako stovky dalších, potřebuje pomoc.

Pomozte nám

Tornádo zničilo i několik desítek hektarů vinohradů.
Co chceme

Aby každý nový i opravený dům v postižených obcích měl novou předzahrádku nebo zahradu.

Aby poškozené vesnice a města mohly tento podzim obnovit alespoň 50 % zničené zeleně.

Aby alespoň 20 % nových budov šetřilo energie a bylo šetrných k životnímu prostředí.

Kolik to stojí

• Jedna alej o 100 vzrostlých lípách přijde na 250 tisíc korun
  • Jedno ošetření poničeného stromu profesionálem přijde dle vzrůstu stromu až na 30 tisíc korun
  • Jedna architektonická studie na novou šetrnou budovu přijde na 150 tisíc korun

Proč právě teď?

Stromy se mohou sázet jen v deštivých měsících jako je říjen a listopad, aby neuschly. Pomozte nám vysbírat do konce září tolik peněz, aby se již na podzim mohlo sázet a lépe žilo už napřesrok.

500 Kč

Zachraň strom před pilou

Řada stromů řádění tornáda přežila. Ty nebezpečné bude potřeba pokácet. Díky vašemu příspěvku ale bude možné některé odborně ošetřit. Budou tak plnit důležitou funkci do doby, než vyrostou stromy nové.

Kontaktní osoba

Petr Jeřábek