Juraj Flamik

tel.: (+420) 515 903 118
e-mail: petr.kazda@nap.cz

Daniel Mourek
koordinátor Labské stezky, EuroVelo a mezinárodních projektů, viceprezident Evropské cyklistické federace
tel.: (+420) 736 747 361
e-mail: daniel.mourek@nap.cz

Luboš Kala
koordinátor monitoringu pěších a cyklistů, pronájem a prodej sčítačů Eco-counter
tel.: (+420) 777 184 172
e-mail: lubos.kala@nap.cz

Eva Kvapilová
koordinátorka Moravských vinařských stezek
tel.: (+420) 515 903 121
gsm: (+420) 608 337 137
e-mail: eva.kvapilova@nap.cz

Kamila Vlčková
PR a komunikace
tel.: (+420) 515 903 121
gsm: (+420) 774 347 806
e-mail: kamila.vlckova@nap.cz

Mezinárodní cyklojízda Týden na kole otevřela Stezku železné opony

Více než 30 stálých účastníků cyklojízdy z Česka, Rakouska a Bavorska projelo v rámci naší pravidelné akce Týden na kole nově značenou Stezku železné opony – EuroVelo 13.
Po 25 letech od pádu železné opony se bývalá zóna smrti mění díky úsilí přilehlých krajů, obcí, podnikatelů a neziskových organizací v jeden z nejzajímavějších cykloturistických produktů Evropy. Hlavním tématem letošní mezinárodní cyklojízdy bylo slavnostní otevření Stezky železné opony / EuroVelo 13.  Peloton se vydal na 599 km dlouhou jízdu za přítomnosti hejtmana Karlovarského kraje, Josefa Novotného, a starostů přilehlých obcí v sobotu 7. června z Trojstátí Bavorsko-Sasko-Česko nedaleko Hranic u Aše do dolnorakouského Gmündu/jihočeských Českých Velenic.

Celkem během 8denního putování nastoupali účastníci více než 11 výškových kilometrů. Během své cesty se zastavili například u pomníku obětem komunismu Svatý kříž u Chebu, na  bývalé rotě pohraniční stráže ve Slatině, v Karlovarském kraji a v Bavorsku se setkali s partneři v Mähringu u památníku zabitému německému občanu u pomnínku Treppenstein, v Plzeňském kraji zase bylo připraveno setkání s bavorskými starosty/kami z Waidhausu a Eslarnu u památníku přestřižení ostnatého drátu ministry zahraničí Jiřím Dienstbierem a Hansem-Dietrichem Genscherem v Nových domcích u Rozvadova. Hlavní akcí k propagaci nově značené trasy byla oslava inaugurace nové mezinárodní trasy u rozděleného nádraží Železná ruda/Bayerisch Eisenstein s replikou ostnatých drátů a pohraničníkem zorganizované Plzeňským krajem a Ostbayern Tourismus. Součástí programu byla i prezentace mobilní aplikace „Místa paměti národa“, kterou představila projektová manažerka organizace Post Bellum, Lenka Kopřivová.

Podívejte se na příběhy z železné opony na www.ironcurtainstories.eu.

S rakouskými partnery byla připravena dvě setkání nejdříve v hornorakouském Leopoldschlagu v muzeu a informačním centru Evropského zeleného pásu, což je spřízněná iniciativa na ochranu přírody v bývalé zóně smrti. Jízda byla symbolicky zakončena v náměstí Gmündu výstavou „25 let od otevření hranice“ a u cyklomostu přes řeku Lužnici na hranici mezi Gmündem a Českými Velenicemi.

Druhá letošní mezinárodní cyklojízda, která představí úsek EuroVelo 13 na jižní Moravě, Dolním Rakousku a v jižních Čechách z Břeclavi do Slavonic odstartuje 21. září u nově rekonstruovaného cyklomostu na slovensko-rakouské hranici Děvínská N.V. – Marchegg a upozorní na společné téma Evropského zeleného pásu. Na jižní Moravě mimo jiné bude součástí cyklojízdy i otevření chodníku s 6 infopanely na soutoku řek Moravy a Dyje na česko-slovensko-rakouském pomezí. V den zakončení cyklojízdy, 23. září 2014 bude slavnostně zahájena 8. panevropská konference o Evropském zeleném pásu pro stovku zahraničních uchazečů v jihočeských Slavonicích, kterou spolupořádá naše Nadace Partnerství.