Juraj Flamik

gsm: (+420) 606 763 117
e-mail: juraj.flamik@nap.cz

Daniel Mourek
koordinátor Labské stezky, EuroVelo a mezinárodních projektů, viceprezident Evropské cyklistické federace
tel.: (+420) 736 747 361
e-mail: daniel.mourek@nap.cz

13.-17.6. 2017 Prezentace projektu na veletrhu a konferenci VeloCity 2017 (NL)

V holandských městech Nijmegen/Arnhem skončila největší světová konference o cyklistice Velo-city 2017.
Největší konferenci o cyklistice Velo-city, pořádanou již od roku 1983 Evropskou cyklistickou federací ECF, uspořádala holandská města Nijmegen/Arnhem a Nadace Partnerství byla při tom. Na 1.500 účastníků ze 40 zemí světa se sešla na největším summitu o cyklistice s titulem „Svoboda jízdy na kole“. Ne náhodou byla vybrána dvě holandská města z provincie Gelderland jež jako první spojila cyklodálnice. Účastnici konference měli možnost po 4 dny vyzkoušet infrastrukturu v největší velmoci každodenní cyklistiky na světě. Kromě Nijmegenu a Arnhemu se delegáti seznámili s ježděním na kole i v Amsterdamu.

Nadace Partnerství se zúčastnila konference i jako vystavovatelé se stánkem prezentujícím aktivity česko-rakouského projektu Interreg V-A „Kultura a příroda na Zeleném pásu“ a jeho partnerů.
V rámci konference byla přijata i evropská Strategie pro rozvoj cyklistické dopravy“, jež přímo v místě konání podepsala evropská komisařka pro dopravu, Violeta Bulc. Součástí konference Velo-city 2017 byla např. i schůzka 30 starostů evropských měst. Před samotnou konferencí proběhla i výroční konference ECF, kde byla za řádného člena této organizace, sdružující půl milionu cyklistů, i Česká cyklofederace, z.s.

Na závěrečném ceremoniálu převzal štafetu Velo-city, starosta Rio de Janeiro, které bude hostit konferenci 2018, o rok později se Velo-city přesune do irského Dublinu.

Informace o VeloCity 2017 https://www.velo-city2017.com/