Juraj Flamik

gsm: (+420) 606 763 117
e-mail: juraj.flamik@nap.cz

Daniel Mourek
koordinátor Labské stezky, EuroVelo a mezinárodních projektů, viceprezident Evropské cyklistické federace
tel.: (+420) 736 747 361
e-mail: daniel.mourek@nap.cz

Mezinárodní cyklojízda Kultura a příroda na Zeleném pásu představí kulturní a přírodní památky mezi Vyšším Brodem a zámkem Schloss Hof

Tisková zpráva Mezinárodní cyklojízda Kultura a příroda na Zeleném pásu.
Brno (19. května 2017) – Mezinárodní cyklojízda, kterou organizuje Nadace Partnerství, je součástí česko-rakouského projektu „Kultura a příroda na Zeleném pásu“ podpořeného z programu Interreg V-A Rakousko-Česká republika. Cyklojízda startuje 20. května v jihočeském Vyšším Brodě u cisterciáckého kláštera a 27. května zakončí po cca 500km dlouhém putování na dolnorakouském zámku Schloss Hof symbolicky u pěšího a cyklomostu Svobody mezi Rakouskem a Slovenskem. Cyklojízdu pořádá Nadace Partnerství s partnery - Jihomoravským krajem, centrálami cestovního ruchu Jižní Morava a Jižní Čechy, Vysočina Tourism a Weinviertel a Waldviertel Tourism. „EuroVelo 13, známá jako Stezka želené opony, je jednou ze čtyř mezinárodních tras EuroVelo procházejících územím České republiky. Díky podpoře krajů a obcí je kompletně proznačena a vybavena. Dalším cílem je, aby byla tato evropská stezka i jednotně interpretována na obou stranách hranice, což je jedním z hlavních cílů našeho evropského projektu,“ říká Daniel Mourek, zástupce Nadace Partnerství a zároveň člen evropské rady EuroVelo.

Cílem mezinárodní propagační cyklojízdy je pozvat představitele komunit, odborné turistické veřejnosti, médií a cestovních kanceláří k jízdě a k setkáním s místními aktéry. Názorně tak ukázat možnosti využití turistických a kulturních atraktivit trasy Euro Velo 13 a Zeleného pásu jako moderního produktu trávení volného času a poznávání historie a tradic v území. Oficiální peloton bude sestaven z 30 českých a rakouských účastníků jízdy. Peloton projede z Lipenska přes Novohradské hory do Nových Hradů, dvouměstí České Velenice/Gmünd, přes oblast Waldviertel a Českou Kanadu do Slavonic a dále územím národního parku Podyjí/Thayatal přes Hardegg do Znojma, jižní Moravou bude pokračovat střídavě vinařským regionem Weinviertel přes Retz a Laa do Mikulova a Valtic, kolem soutoku Dyje s Moravou až do Schloss Hof v Dolním Rakousku. Součástí budou návštěvy kulturního a přírodního dědictví, turistických cílů, vzorových služeb Cyklisté vítání, ale také obecních a městských úřadů. K vrcholům bude patřit setkání s partnery u zbytků železné opony v Nových Hradech u Čížova či Mikulova, centra Zeleného pásu ve Windhaagu či prohlídka expozice věnované 300 let výročí narození Marie Terezie ve Schloss Hofu. Setkání s představiteli komunit má zvýšit jejich povědomí o EuroVelo 13 a evropském Zeleném pásu, jako atraktivitě evropského významu a být příležitostí pro propagaci komunit.

Železná opona dělila Evropu po 40 let na východní a západní část. Podél tohoto tehdejšího pohraničního pásma vznikl tzv. Zelený pás. Již několik let vznikají iniciativy zpřístupnit tento Zelený pás prostřednictvím 10.400 km trasy Iron Curtail Trail – Stezky železné opony / EuroVelo 13. Podél této trasy v česko-rakouském příhraničí mají být díky jednotnému Storytellingu (vyprávění příběhů) přiblíženy dějiny evropské historie, politiky, přírody a kultury. Jednou z dalších aktivit realizovaných v projektu Nadací Partnerství bude i pravidelný monitoring cykloturistů a semináře zaměřené na zlepšení informovanosti o stezce u certifikovaných služeb Cyklisté vítáni.

Tisková zpráva ke stažení (pdf)
Pressemitteilung zum Herunterladen

Ilustrační fotografie ke stažení (zip)
Illustration-otos zum Herunterladen