NEJ z Týdne na kole

Jubilejní 10. mezinárodní cyklojízda s názvem Týden na kole byla tentokrát věnována trase EuroVelo 9 a nesla se ve slavnostním duchu. První značený úsek trasy EuroVelo v České republice byl totiž slavnostně otevřen právě v rámci Týdne na kole, který proběhl v rámci projektu Zažít kraj památek a vína na kole

Slavnostního otevření značeného úseku EuroVelo 9 na jižní Moravě se ujal náměstek hejtmana, Václav Božek. Jihomoravský kraj je totiž jedním z partnerů projektu Zažít kraj památek a vína na kole. V jeho rámci jsme společně s partnery z kraje, Centrály cestovního ruchu jižní Moravy a Weinviertel Tourismus například vybudovali nové odpočívky pro cyklisty, vydali vícejazyčnou brožuru o EuroVelo 13 / Stezce železné opony a navrhli jsme vedení této přeshraniční trasy.

Na své pětidenní a 300 km dlouhé cestě se peloton setkale starosty, zástupci místních organizací i turistických cílů a vezl s sebou symbolický téměř metrový klíč. Na něj pak byly sesbírány podpisy a přání nově otevřené trase. Během jízdy na peloton čekala i zastavení na téma biozemědělství a vinařství – to bylo totiž dalším letošním tématem cyklojízdy. Účastníky tak čekaly zastávky u českých a rakouských vinařů, ochutnávky regionálních potravin na biozemědělských farmách, představení konceptu Slow Food v brněnské restauraci La Bouchée a zejména návštěva Dolnorakouské zemské výstavy Chléb a víno v Mikulově a Asparnu a Poysdorfu.

NEJ z jízdy 2013…

• Celkem najeto 300 km mezi Macochou a Vídní
  • Nejmladší účastník Ondra 15 let
  • Nejmladší 4 nohý účastník Paddy 4 roky