Týden na kole 2015

Týdenní mezinárodní cyklojízda podél významných evropských řek zpropagovala dálkovou trasu EuroVelo 7 V Česku, Německu a Rakousku.
Evropská síť dálkových cyklotras EuroVelo oslaví již 20 let od svého založení v 1995 během výročního zasedání Evropské cyklistické federace v Bruselu. Propagace cyklotrasy EuroVelo 7 – Sluneční trasy byla hlavním tématem letošní mezinárodní cyklojízdy s názvem Týden na kole, kterou ve spolupráci s Ústeckým a Středočeským krajem, Jihočeskou nadací cyklostezek a magistráty měst Drážďany, Děčín, Ústí n.L., Prahy a Českých Budějovic a rakouskými partnery zorganizovala mezi 18.-24.květnem 2015 již po dvanácté v řadě Nadace Partnerství.  Na 30 českých, německých a rakouských cykloturistů projelo 600 km dlouhý úsek evropské trasy od radnice saské metropole Drážďan, přes Děčín, Ústí n/L., Litoměřice, Mělník do Prahy a dále přes České Budějovice a Český Krumlov až do hornorakouského Freistadtu.

EuroVelo 7 – Sluneční trasa je se svými 7.409 km jednou z nejdelších evropských cyklotras EuroVelo, která spojuje norský Nordkapp s prosluněnou Maltou. V našem regionu je tato trasa především spojnicí dvou nejvýznamnějších řek a zároveň nejpopulárnějších stezce v Evropě – Labskou a Dunajskou stezkou. V Česku je to právě Vltava, která významně propojuje oba veletoky a na hranici Česka a Rakouska tvoří i důležité rozvodí mezi Černým a Severním mořem,“ říká Daniel Mourek, zástupce Nadace Partnerství a zároveň člen evropské rady EuroVelo.
V Německu a Česku tvoří základ evropské trasy EuroVelo 7 především Labská stezka www.labska-stezka.cz z Drážďan přes Děčín, Ústí n.L., Litoměřice, Roudnici n.L. až po Mělník, v úseku Mělník – Praha, České Budějovice, Český Krumlov po Vyšší Brod je páteří trasy národní cyklotrasa 7 – Vltavská cyklistická cesta. Účastnící cyklojízdy využili na své cestě výhradně služeb Cyklisté vítáni  www.cyklistevitani.cz  a zpropagovali i první rezervační portál pro cykloturisty v Česku od Nadace Partnerství www.ubytovaninakole.cz.
Cílem propagační cyklojízdy bylo především celkové proznačení evropské cyklotrasy EuroVelo 7 jednotným značením s evropským  logem, názvem Sluneční trasa a číslem 7, stejně jako dlouhodobé větší přimknutí trasy k Vltavě a propagace turisticky atraktivních kulturních metropolí našich krajů, nově rekonstruovaných zámků jako je zámek Veltrusy se svým zámeckým parkem ale třeba i české vinařské tradice formou návštěvy vinařského domečku v Mělníku a setkání s majitelkou, paní Bettinou Lobkowicz. V rakouském Mühlviertelu cyklojízdu přivítal starosta obce Windhaag u Freiustadtu a ukázal nově vybudované multifunkční návštěvnické centrum Zeleného pásu www.greenbeltcenter.eu.

Více o Týdnu na kole najdete zde.