Vybírejte své favority v soutěži Adapterra Awards na webu adapterraawards.cz.

„Na projevy změny klimatu se můžeme připravit již nyní. Zelenými střechami a fasádami, propustnými povrchy nebo výsadbou stromů můžeme ulevit přehřátým městům. Rozvolněním toků a přeměnou betonových koryt řek na zelené terasy je možné vytvořit přirozené mokřady plné života a poskytnout místo pro rozliv vody. Technologie, jak chytře čelit povodním, suchu nebo erozi jsou v Česku k dispozici. Nejlepší realizace z poslední doby najdete mezi soutěžními projekty Adapterra Awards 2019,“ shrnuje strategický ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata.

Mezi finálovými řešeními se objevilo například Biocentrum Ostrůvek u Kobylí na Moravě. Opatření zadržuje vodu na kdysi odvodněném území, kde ještě v 19. století bývalo přírodní jezero. Adaptační opatření ale nejsou jen záležitostí volné krajiny. Inspiraci pro jednotlivce nabízí rodinný dům v Brně-Židenicích z roku 1927. Ten majitelé zrekonstruovali tak, aby v letních vedrech byla v interiérech domu i kolem něj stálá příjemná teplota i bez použití klimatizace. Navíc snížili množství emisí, které jejich domácnost vypouští do ovzduší.

Celkem takových chytrých příkladů vybrala odborná komise dvanáct z pětadvaceti přihlášených. Všechna opatření se dostanou do inspirativní databáze nejlepších příkladů z České republiky, ale pouze vítězové v každé ze čtyř kategorií se zároveň na jaře 2020 vydají na zahraniční exkurzi. Vítěz sekce volná krajina navíc získá dar v hodnotě 100 000 korun od hlavního partnera firmy Nestlé Česko.

Prohlédněte si finálové projekty a hlasujte pro ten nejlepší.