Na pomyslnou bednu vítězů se probojoval ještě ruský Dub z vesnice Abramtsevoa portugalský zástupce Světlý dub cesmínovitý z Monte Barbeiro. V evropském hlasování soupeří vítězové národních kol. Nominace dalšího ročníku české ankety se otevřou již 21. března na webu www.stromroku.cz.

Letos se v anketě sešlo na 311 tisíc platných hlasů z patnáctky zemí napříč Evropou. Podpora více než 22 tisíc hlasů vynesla České republice v evropské anketě páté místo. To patří Lípě svobody z Velkých Opatovic přezdívané jako Zádvorská lepa.

Vítězem devátého ročníku evropské ankety se stala 135letá Mandloň na Sněžném vrchu v Pešti, která roste před kostelem Panny Marie Sněžné na levém břehu maďarské metropole. Ta získala přes 45 tisíc hlasů.

S oficiálním příchodem jara se šance na zisk tohoto titulu otevřou novým zájemcům. Od 21. března do 30. dubna jednotlivci, školy, spolky i obce, které chtějí pomoci stromům ve svém okolí, nominovat své zelené oblíbence prostřednictvím portálu www.stromroku.cz. Z nich pak porota vybere celkem dvanáct, mezi kterými se v online hlasování rozhodne, kdo půjde za Česko do Evropy jako Strom roku 2019.