Klima a covid

Jana Drápalová vede dlouhá léta brněnské sídliště Nový Lískovec. Že svou práci dělá dobře, o tom svědčí několik ocenění, vedle loňské Ceny Josefa Vavrouška za počin roku uspěl také Park pod plachtami ve finále soutěže Adapterra Awards. A Jana neusíná na vavřínech ani za koronakrize. Právě dokončuje řadu nových projektů, včetně nového komunitního centra Skála se střešní zahradou, zelenými fasádami nebo komunitním skleníkem.

Jak na Vás a Nový Lískovec dopadl covid?

Žádné projekty jsme naštěstí zatím nemuseli přerušit, vedle komunitního centra pracujeme na novém parku, dalším zadržování vody nebo solárních panelech pro střechy základních škol. V obcích ale panuje velká nejistota. Nevíme, jak dopadnou sliby vlády a propad příjmů do městské kasy. Dotace nám nyní spíše svazují ruce, jsou nízké a administrativně náročné.

Nové zelené komunitní centrum mezi paneláky. Foto MČ Brno-Nový Lískovec

Všechny tyto projekty neděláme pouze na efekt, musejí mít dlouhodobý dopad. Nechci, aby starosta, co přijde po mě, řekl: co to tady vedlo za hlupáka.

Co pro Vás dnes znamená odkaz Jiřího Vavrouška?

Josefa Vavrouška jsem znala osobně, byla jsem na začátku 90. let aktivní v začínající síti ekologických poraden. Pro mě jako mladou holku byl obrovským vzorem. On mě namotivoval, abych se začala učit anglicky, což byla v té době velká výzva. Jeho osobnost je příkladem, že v oblasti životního prostředí je třeba jednat mezinárodně, nezavírat se na vlastním dvorečku.

Josef Vavroušek tak pro mě hlavně symbolizuje nutnost spojovat se.

V akci za záchranu života

Sestry Anna a Eliška Víravovy jsou studentky, Youtuberky a propagátorky udržitelného životního stylu. Jejich mottem je „Co říkáme a hlásáme, to také samy žijeme.“ Ve společnosti laureátů Ceny Josefa Vavrouška jsou sice nejmladší, zkušenostmi, rozhledem a rozvahou ale nejen své vrstevníky často dalece předčí.

Jak na Vás a Vaši online tvorbu dopadl covid?

Naše videa na kanálu Sestry v akci za záchranu života sleduje stále více a více odběratelů. Lidé jsou nakonec pořád online, je větší šance, že nás narazí. Pandemie nás přiměla také tvořit více obsahu.

Oddělujeme ale naše témata a covid. Je to příliš depresivní. Korona se na lidi valí ze všech stran, nechceme přilévat další olej do ohně. Naopak: chceme lidem předat, že změna životního stylu je nejenom jednoduchá – vždy ji zvládáme i my dvě – a prospívá jak planetě, tak i nám samotným. Názorně ukazujeme, jak zlepšit kvalitu života, zdraví nebo ušetřit.

Sestry v akci odebírá již více jak 1 600 lidí. Foto Nadace Partnerství

Co pro Vás dnes znamená odkaz Jiřího Vavrouška?

Mrzí nás, že jsme jej nemohli poznat osobně, inspiruje nás dodnes, ačkoliv jsme se o jeho jméně dozvěděly až při nominaci. Dodnes je pro nás neuvěřitelné, že jsme dostaly ocenění, které nese jeho jméno.

Na památku Kristiny

Aktivistka a novinářka Kristina Klosová získala Cenu Josefa Vavrouška za svou práci in memoriam. Na společný odkaz dvou osobností, kterým smrt předčasně vzala jejich potenciál a možnosti, zavzpomínal Kristinin otec, sám ekologický novinář Čestmír Klos.

Rychlý a a zároveň spravedlivý konec těžby. Velké téma pro Kristinu Klosovou. Foto archiv rodiny Klosovy

Kristina žila opravdový život, podobně jako sestry Víravovy. Dodržovala, co sama hlásala. To není málo, řada z nás není ochotna změnit svůj životní styl, ačkoliv se prohlašujeme za environmentalisty.

Na své poslední akci Kristina horovala za ukončení těžby na česko-polském pomezí. Její odkaz by se měl promítnout do snah české vlády ukončit těžbu uhlí.

Média v době pandemie

Novinářská dvojice Marků – Švehla z Respektu a Šálek z Reportéru – jsou laureáty další prestižní ekologické ceny. Vloni získali publicistické ocenění Ekopublika za své brilantní články Česká jízda a Vyprahlé Česko.

Jak na Vás a Vaši žurnalistickou tvorbu dopadl covid?

Šálek: Covid nám diktuje témata více, než by nám bylo milé. Rádi bychom se v redakci věnovali věcem, které jsme měli rozdělány předtím. Zároveň je pandemie ale téma novinářsky zajímavé samo o sobě.

Zároveň se mi ale otevřely možnosti dělat rozhovory s lidmi, kteří by jinak na redakční radě nejspíš neprošli. Například s výtvarníci Veronikou Richterovou, která dělá obydlí pro bezdomovce z recyklovaných petlahví, či s Milanem Muškou o zachraňování perlorodek u Lipna na Vltavě. Nebo se starostou Chanovic Petrem Kláskem, který dlouhodobě čelí snahám v obci vybudovat uložiště jaderného odpadu a už 25 let se snaží přimět úřady jednat férově.

Odvrácená tvář covidu jsou velké propady v příjmech z inzerce, je to pro nás skutečně existenční problém.

Marek Šálek nachází v krizi nové příležitosti. Foto Zuzka Havlínová, Foto Havlín

Švehla: Kvůli covidu ubylo místa v časopise a tím pádem prostor pro ekologická témata. Možná paradoxně ale i tak píšeme o životním prostředí více než před pandemií.

Tato krize nás přiměla si uvědomit si křehkost naší situace. Do našich životů zasahují okolnosti, se kterými nemůžeme mnoho udělat. S klimatem je to podobné, ale víme o něm, můžeme a měli bychom se na změny právě teď připravit. Velká témata jsou pro nás modernizace energetiky nebo dopad covidu na veřejnou dopravu.

Marek Švehla při přebírání ceny Ekopublika. Foto Zuzka Havlínová, Foto Havlín

Co pro Vás dnes znamená odkaz Jiřího Vavrouška?

Šálek: Přidám také jednu osobní vzpomínku. Když se mi narodil prvorozený syn, měl jsem s Vavrouškem domluvený rozhovor. Nestíhal jsem, on na mě ale trpělivě na mě čekal do osmi do večera, nalil mi panáka – přesně to jsem potřeboval – a od té doby jsem k němu chodil pro rozhovory. Byl systematik a měl data, to bylo pro nás novináře požehnání.

Vzdělávání jinak

Další Vavrouškův současník Jiří Dlouhý se věnuje výzkumu, se svou ženou vyučuje a po Vavrouškovi převzal vedení Společnosti pro trvale udržitelný život (STUŽ), která pod jeho taktovkou funguje a rozvíjí se dodnes.

Jak na Vás a vzdělávání dopadl covid?

Se ženou jsme se snažili školní rok maximálně udržet a učit dál, zatímco kolegové odpadávali, studenti nám pak děkovali, že jsme školní rok zachránili.

Jiří dlouhý si vloni odnesl cenu za dlouhodobý přínos pro životní prostředí. Foto Nadace Partnerství

STUŽ přednášky na Novotného lávce založené Vavrouškem jsme museli přerušit doposavad jenom jednou kvůli povodním, kdy voda sahala až po lávku. Teď jsme museli přejít na online režim, ale daří se to a v internetových přenosech tak chceme pokračovat i do budoucna.

Co pro Vás dnes znamená odkaz Jiřího Vavrouška?

Josef byl strojní inženýr, k životnímu prostředí ho inspirovala expedice Lambaréné, kdy procestoval 30 tisíc kilometrů napříč Afrikou. Střet s africkou chudobou na vlastní oči inspirovalo Josefa na celý život. Prosazoval pak celoživotně dobrovolnou skromnost.

Negramotné namibijské kmeny už tehdy chápaly problém klimatické změny, mizející vody nebo rozšiřování pouští lépe než naši současní politici. Josef Vavroušek byl politik, který se dokázal učit a poučit od druhých.