Certifikace je celoevropským měřítkem, podle kterého firma může zhodnotit míru své vstřícnosti vůči bezmotorovému dojíždění do práce, a identifikovat příležitosti, jak být ještě lepším pracovištěm pro své zaměstnance jezdící na kole.
logo-final-uprava-01-CROP-(1).png

Podívejte se na oficiální web cyklozamestnavatel.cz

Pracoviště je hodnoceno až podle 49 kritérií rozdělených do šesti tematických oblastí. Za každé splněné kritérium firma získává body a podle celkového počtu bodů dosahuje bronzové, stříbrné nebo zlaté certifikace, která odpovídá evropskému standardu. Po vyplnění online dotazníku firmu navštíví auditor certifikace, který firemní výsledky se zástupcem firmy znovu projde, a následně firma získává certifikát platný na tři roky.

Certifikace je určena pro firmy, pro které je péče o zaměstnance prioritou a chtějí být atraktivním zaměstnavatelem. Díky certifikaci firma získá kompas, jak postupovat v péči o nemotorovou mobilitu svých pracovníků. Certifikace je způsob, jak se přihlásit k odpovědnosti za zdravé životní prostředí, na které má čím dál větší dopad individuální motorová doprava ve městech.

Rovnou na zlatou úroveň certifikace dosáhla brněnská firma Thermo Fisher Scientific vyrábějící elektronové mikroskopy.

„Letos jsme získali evropský standard Certifikovaný cyklozaměstnavatel, který nám dal zajímavé podněty. Ať už to jsou drobnosti jako umístění cyklostojanů pro návštěvy, nebo pořízení servisní sady na kola, či cyklopřednášek. Dále se zamýšlíme i nad možností obohacení naší flotily referentských vozidel o elektrokola nebo elektrokoloběžky.“

Renata Millerová, HR managerka firmy Thermo Fisher Scientific

Součástí certifikace je i veřejná osvěta v tématu, jak zlepšovat podmínky na pracovišti. Firmám je k dispozici průvodce certifikací, ve kterém naleznou všechna opatření, která vytvoří z jejich pracovišť místa přívětivá pro zaměstnance dojíždějící na kole. Vedle průvodce mohou firmy navštívit inspirační databázi příkladů dobré firemní praxe.

Certifikaci cyklozaměstnavatel v Česku koordinuje Nadace Partnerství, která již od roku 2005 poskytuje certifikaci kvality turistických služeb Cyklisté vítáni. Posláním certifikace Cyklisté vítáni je zlepšování podmínek na straně ubytovacích a stravovacích zařízení a jiných turistických cílů. Nadace Partnerství vydala již více než 1000 certifikací. Nyní nabízí skrze Certifikovaného cyklozaměstnavatele podobnou službu i zaměstnavatelům.