Úbytek vody. Sucho. Témata, o kterých slyšíme čím dál více. Jakou zásluhu má na tom člověk? Co můžeme udělat proto, aby se voda do krajiny vrátila? To vše zjistíte v Brně od 10. do 13. října na 44. ročníku festivalu EKOFILM.

Soutěžní přehlídka filmů

Do letošního ročníku se přihlásilo více než 2200 filmů z celého světa. Porota vybrala 25 z nich, které budou soutěžit ve třech kategoriích. Hlavním projekčním místem je i letos kino Scala.

V soutěžní sekci Krásy přírody letos bojuje osm snímků, které – až na jednu výjimku – pocházejí ze zahraniční produkce. Jednoticí linkou jsou především filmy, které reflektují dopad činnosti člověka na přírodní ekosystémy. Ruský snímek Proti proudu rozkrývá i v Česku aktuální téma výstavby velkých přehrad, tvůrci britského filmu Les se zase vydali mapovat konflikt ohledně těžby dřeva v polském Bělověžském pralese. Soutěžící ze Spojených států s názvem Strážce se vyrovnává s úbytkem správců deštného pralesa, český zástupce Krajina v tísni režiséra Petra Jančárka poukazuje na nezdravý stav české krajiny v souvislosti se suchem i povodněmi.

V sekci Středoevropských filmů najdeme dva německé filmy, jeden ze slovenské produkce a zbývající z ČR. Výběru dominuje netradiční pohled na zvířata. Ať už to jsou lososi v deštném pralese Britské Kolumbie, rodina arktických vlků z nejsevernější části Kanady, pomalu mizící divoká africká fauna nebo termiti a doma chovaná miniprasátka.

V sekci Krátkých filmů se mohou diváci bavit desítkou rozmanitých filmů s ekologickou tématikou. Kraťasy se často obejdou bez dialogu a pracují jen s vizuálním vnímáním. Nechybí experimentální vize o světě popíračů globálního oteplování technikou „stop motion“, obrazově působivé snímky o podvodním světě českých přehrad a rybníků nebo meditativně laděné tuzemské snímky Vlnění a Třešňový strom.

Hosté EKOFILMu

Soutěžní filmy bude hodnotit porota, ve které zasednou české i zahraniční osobnosti nejen z filmové branže. Klíčovou tváří festivalu je americký spisovatel a podnikatel Seth Siegel, který stojí za knižním bestsellerem Budiž voda. Siegel o problémech spjatých s vodou hovořil při více než 250 příležitostech v šedesátce měst. O své unikátní poznatky z hospodaření s vodou z Izraele se podělí i s českým publikem.

Ze zahraničních hostů se v porotě objeví izraelská filmová producentka a laureátka Ceny izraelské filmové akademie Yael Perlov a jeden z nejznámějších polských fotografů krajiny Maciej Duczyński. Duczyńského fotografie budou před i během festivalu zdobit prostor před kinem Scala. Kromě nich roli porotců letos přijal dokumentarista a kameraman Martin Čech, režisérka a kameramanka Olga Špátová a lektorka Blažena Hušková.

Doprovodný program

Tématu vody bude věnována jak filmová, tak doprovodná část. Její hlavní lákadlo tvoří diskuze s předními environmentalisty v Otevřené zahradě a besedy s českými i zahraničními odborníky v prostorách Masarykovy univerzity.

Již ve středu se koná první debata na téma Vody v krajině, do které si prezident festivalu Ladislav Miko zve výrazné osobnosti – ministra životního prostředí Richarda Brabce, ředitele AOPK Františka Pelce, ředitele ČHMÚ Marka Riedra a další.

Ve středu večer se zastavte na Moravském náměstí, kde v rytmu electroswingu zahájí festival kapela Mydy Rabycad.

Nenechte si ujít čtvrteční debatu se Sethem Siegelem na Fakultě sociálních studií. Ten bude mluvit o Izraeli jako příkladném státu, který díky svým zkušenostem s hospodaření s vodou navzdory svému pouštnímu klimatu může vyřešit světové problémy s vodou.

Diskuze se zajímavými hosty vás čekají i v našem areálu Otevřené zahrady – páteční odpoledne tu například Ladislav Miko představí letošní laureáty Ceny Josefa Vavrouška a Ceny Ekopublika.

Program doplní přehlídka technologických trendů a zajímavostí v areálu EKOEXPO na náměstí Svobody, programy pro školy nebo zážitkové pořady.

A co je nejlepší? Všechny akce v rámci festivalu jsou zdarma. Více informací na webových stránkách www.ekofilm.cz.