Zaměstnanci a správní rada nadace pomůže peruánské bojovnici proti těžbě zlata.

Naše nadace zorganizovala interní sbírku na podporu Maximy Chaupe, která v Peru bojuje za svá práva. Jejím protivníkem je těžařská firma i sama peruánská vláda.
S Maximou se osobně potkali kolegové Tomáš Růžička a Michal Veselý během své letní cesty po Peru. Její příběh zaujal nejen posluchače ČRo 2, ale také nás samotné.

Poslechněte si povídání s Tomášem Růžičkou o peruánském putování i setkání s Maximou.

Se svou rodinou žije Maxima na svém vlastním pozemku v pohoří And, ke vší smůle ale leží v oblasti, kde vlastní koncesi na těžbu zlata a mědi americká společnost Newmont.  Těžařská společnost se za aktivní účasti vlády snaží Maximu vystrnadit a používá k tomu nejrůznější metody. Jednou z nich je i poslední trest, který jí udělil místní soud – 2 roky a 8 měsíců podmíněně a zaplacení soudních výloh 1900 dolarů. Pro Maximu je takováto částka téměř likvidační, a proto jsme se rozhodli pomoct.

Přečtěte si článek o těžbě zlata v Peru na Ekolistu

Díky příspěvkům členů naší správní rady, zaměstnanců nadace a výnosu z nadačního bazárku tak můžeme Maximě vypomoci částkou 5254 Kč. Již dříve jsme získali 1000 Kč od jedné filantropky a zároveň posluchačky Českého rozhlasu 2.

Všem, kteří přispěli, děkujeme.

Pokud se k nám chcete připojit a Maximu finančně podpořit, napište nám.