Kousek přírody do města

Lidé podali celkem 102 žádostí za více než 9,5 milionu korun, mohla komise Nadace Partnerství podpořit 17 nejlepších projektů částkou 1 441 tisíc korun.

Celkem tři čtvrtiny žadatelů tvoří školy, obce a místní spolky. Nejúspěšnější byly zájemci ze Středních Čech, Jižní Moravy a Roudnice nad Labem, kde jsme za bezmála než 200 tisíc korun podpořili hned dva církevní projekty: Ekocentrum zvonice a novou Zahradu s nadhledem.

I kvůli obrovskému zájmu letos Nadace Partnerství plánuje ztrojnásobení grantových peněz, další možnost se lidem otevře již na začátku března s grantovým programem Sázíme budoucnost, kde tradičně podpoříme výsadbu a péči o stromy,komentuje ředitel Nadace Partnerství Petr Kazda.

Odborná komise hodnotila třeba míru zapojení veřejnosti nebo správnou skladbu rostlin. Úspěšní žadatelé se do práce budou moci pustit už letos na jaře a své plány dokončí tento podzim. Do loňských projektů se navzdory pandemii zapojilo na tisíc lidí, kteří vysadili 339 stromů, 1549 keřů a 2645 trvalek.

Grantový program Zelené oázy se i přes koronakrizi stále těší velkému zájmu, letos dokonce tomu největšímu za poslední roky, a tím jsme skutečně potěšeni. Zapojují se všechny kraje České republiky. Kvalita přihlášených projektů je velmi vysoká, zpracování kreativní a tedy není snadné vybrat ty nejlepší z nich,hodnotí Richard Austen, generální ředitel MOL Česká republika.