Živá půda

Živá půda pomáhá zastavit masivní znehodnocování půdy. Vlastníkům radí, jak zlepšit kvalitu své půdy a zhodnotit ji. Zemědělcům pomáhá hospodařit lépe a udržitelně. Veřejnost zapojuje do monitoringu eroze. U politiků lobbuje za udržitelné zemědělství a ochranu půdy.

#pudochranci
To mě zajímá

Ztrácíme půdu pod nohama

V České republice dochází k enormnímu znehodnocování půdy. Nekonečné lány obdělává těžká zemědělská technika, která půdu zhutňuje. Remízky, meze nebo polní cesty jsou pro ni překážkou. Necitlivým obděláváním klesá úrodnost půdy. Její obnova trvá desetiletí, některé změny jsou dokonce nevratné. Stále intenzivnější zemědělství vede k další degradaci půdy.

Jak vrátit život do půdy

Vlastníte půdu, na které se špatně hospodaří nebo máte půdu v pronájmu a chtěli byste začít s udržitelným zemědělstvím? Zdarma vám pomůžeme:

• nastavit férové pachtovné a smlouvu,
  • domluvit udržitelné hospodaření na vaší půdě se zemědělcem,
  • zhodnotit pozemek.

Nevlastníte půdu, ani na ní nehospodaříte, ale záleží vám, v jakém je stavu? Prostřednictvím webu jednoduše nahlásíte erozní událost a aktivně se tak zapojíte do řešení degradace půdy.

Zeptejte se v naší poradně

Víte to? Česko kvůli erozi ročně přijde o 21 milionů tun ornice. Jen obnova 1 centimetru půdy přitom trvá 100 let.
Živá půda je projekt Nadace Partnerství

Napsali o nás