Petře, prozraď, jak dlouho běháš.

Začal jsem před 10 lety, ale intezivněji se běhání věnuju 2 roky.

A jaký je prozatím tvůj největší běžecký úspěch?

Vloni jsem zaběhl svůj první maraton v Třeboni, tedy 42 kilometrů. Čas mám zatím 3 hodiny 52 minut. Jsem ale stále na začátku a hledám nové výzvy, jako jsou větší vzdálenosti, vyšší převýšení i vícedenní závody.

Stojíš za virtuálním během pro Otevřenou zahradu, řekni nám o této akci více.

Vedle běhání byl vždycky můj sen zorganizovat vlastní běžecký závod. Nejrůznějších běhů jsou ale po celé republice stovky, jenom v Brně se každých 14 dní koná nějaký závod. V Nadaci Partnerství jsme tváří tvář takové konkurenci chtěli vymyslet něco unikátního. Tak jsme přišli s dobročinným virtuálním během, který postupně převedeme do fyzické podoby.

Cílem každoročního závodu je vždy vybrat finance na konkrétní kampaň Otevřené zahrady Nadace Partnerství, kterou každoročně projdou desítky tisíc dětí i dospělých. Vloni jsme fundraisovali na vybudování včelího stanoviště, letos se běží pro vodní tok: oblíbenou kratochvíli malých návštěvníků a výukový prvek.

Vodní tok je zatím rozebraný kvůli údržbě. Běháním jej můžete pomoci dát znovu dohromady.

Našim cílem je vedle financí i zvyšovat povědomí o Otevřené zahradě jako unikátního kousku zeleně uprostřed města, který řadě místních i přespolních stále zůstává skrytý. A zapojovat návštěvníky Otevřené zahrady do provozu místa, který jinak mohou celoročně využívat bezplatně.

Takže závod není jen pro zkušené běžce?

Přesně tak, nabízíme akce úplně pro všechny, pro zkušené běžce i začátečníky, ale i pro chodce a rodiny s dětmi. Díky tomu, že akce je virtuální, mohou se do podpory Otevřené zahrady zapojit lidé odkudkoliv.

Zúčastnit se může skutečně každý, připraveny jsou běžecké i chodecké trasy od 3 do 10 kilometrů.

Cílem není zvítězit, ale najít smysluplnou fyzickou aktivitu, zasportovat si a zároveň udělat něco pro dobrou věc a mít ze všeho dobrý pocit.

Jak vše bude probíhat?

Běží se o víkendu 1. až 3. dubna, což je zároveň první víkend, kdy spouštíme pro návštěvníky novou sezónu Otevřené zahrady po zimní pauze.

Na www.otevrenazahrada.cz/Beh-pro-zahradu jsme připravili jednoduchý registrační formulář, přes který se lidé přihlásí. V době závodu pak uskuteční vybranou aktivitu, kterou si zahrají pomocí chytrých hodinek nebo pomocí mobilní aplikace a pošlou nám výsledek přes formulář na webu.

A na co se mohou těšit ti nejúspěšnější běžci a chodci?

Díky našemu letošnímu partnerovi a sousední firmě z Údolní ulice – Sanasportu –  máme připraveny dárkové poukazy na nákup sportovního vybavení pro vítěze.

Zároveň každý registrovaný do běhu získá 20% slevu na většinu sortimentu v Sanasportu. Nevítězná místa dále odměníme knihami od nakladatelství Kazda, kyticemi z Otevřené zahrady a volnou vstupenkou na Jarní slavnost v Otevřené zahradě.

Knihy o přírodě nebo poukázky od Sanasportu čekají pro úspěšné i méně úspěšné běžce.

A jak tedy mohu finančně přispět?

Startovné je 300 korun a celá částka putuje na konto opravy vodního toku. Jelikož se jedná o dar, každý závodník i závodnice si může uplatnit slevu na dani a zažádat o potvrzení o daru.

Závěrem, máš nějaký recept na nejlepší čas?

Velkou výhodou virtuálního běhu je, že každý si může zvolit svůj terén, buď na okruhu nebo klidně z kopce. Já třeba poběžím letos do kopce. Hlavní je ale neztrhat se a užít si to.

Registrujte se na www.otevrenazahrada.cz/Beh-pro-zahradu