Pro půdu

České republice je více než 3 miliony vlastníků půdy. Hospodaří na ní však jen zlomek z nich, většinu jí pronajímají. Nadace Partnerství v souvislosti se Světovým dnem půdy 5. prosince upozorňuje na enormní znehodnocování půdy. Každý rok zmizí z našich polí 21 milionů tun ornice – té nejcennější části půdy.

Kdybychom všechnu tuto ornici naložili na korbu tatrovek, bylo by jich 1,5 milionu a vytvořily by řetěz vedoucí z Brna až do Pchjongjangu. Škody způsobené erozí vyčíslilo Ministerstvo zemědělství na 4,2 miliardy korun ročně. Z polí nám doslova odtéká obrovské bohatství,upozorňuje Zuzana Benešová z Nadace Partnerství.

Řešením je nejen změna způsobu hospodaření, ale i větší zájem vlastníků o stav jejich půdy. Těžko si představit vlastníka, kterému by nájemce v bytě vysklil okna, utrhl radiátory, osekal kachličky, a on by nic neudělal.

U půdy se to bohužel běžně děje. Roky se lidem znehodnocuje a ničí majetek, aniž by zasáhli. Vlastníci často vnímají polnosti jako téměř bezcennou přítěž, kterou rádi prodají pod cenou spekulantům s půdou. Kolektivizace navíc zásadně poškodila vztah lidí k jejich půdě. Změnu zespoda má nastartovat nový webový rádce propudu.cz

Pokud vlastník zjistí, že se z jeho pole po každém dešti splavuje ornice, zemědělec nedostatečně střídá plodiny, likviduje půdní organismy nadměrným používáním umělých hnojiv a pesticidů nebo jinak znehodnocuje půdu, není čas otálet,vyzývá Zuzana Benešová.

Nejvyšší čas na změnu

Rádce pro vlastníky půdy přehledně a srozumitelně provede krok za krokem různými situacemi, které musí vlastník půdy řešit. Poradí, jak zjistí, zda vlastní pole, a kde ho najdou. Dozví se, jak prověřit kvalitu půdy, nebo na co si dát pozor při uzavírání pachtovních smluv se zemědělcem, který bude na jejich půdě hospodařit.

Právě neférové nastavení pachtovních smluv a komplikovanost jejich změn je jedním z kamenů úrazu celého problému. Podle zkušeností z praxe zemědělci nezřídka předkládají vlastníkům k podpisu nevýhodné pachtovní smlouvy, které jsou tak složité, že jim vlastník mnohdy ani nerozumí.

Nadace Partnerství spolu s dalšími partnery proto připravuje generátor pachtovních smluv. V něm si vlastník a zemědělec vytvoří srozumitelnou smlouvu na míru. Současně jim umožní ve smlouvě nastavit takový způsob hospodaření a péče o půdu, která zlepší její kvalitu,uzavírá Benešová.

V půdě to žije!

Celosvětový den půdy vyhlašuje OSN od roku 2013, letos s důrazem na ochranu biodiverzity. Čtvrtina světové druhové rozmanitosti připadá právě na půdu. Podzemní svět je ale člověku takřka neznámý, prozkoumáno je pouhé 1 %. Půdní organismy jsou přitom nezastupitelné při vzniku půdy. Ovlivňují všechny důležité vlastnosti půdy jako je úrodnost nebo schopnost zadržet vodu.

Rozmanitost podzemního života. Tipnete si, co všechno najdeme na obrázku? Foto Laco Miko

Lidé se mohou připojit 5. prosince ke Světovému dni půdy pod hashtagem #WorldSoilDay a přispět k lepšímu zacházení s půdou. Možností jak pomoci, je řada.

Lidé mohou dál šířit informace o důležitosti udržitelné péče o půdu, protože nás živí a bez zdravé a úrodné půdy nepřežijeme. Mohou podporovat ekologické zemědělce a kupovat jejich produkty, kompostovat biologický odpad, zapojit se do úklidových akcí v přírodě nebo nepoužívat žádná umělá  hnojiva na své zahradě.  Ale jsou to především vlastníci, kterých je v Česku přes 3 miliony, kdo může ovlivnit způsob hospodaření na jejich půdě.